Nu ska kommunen laga sin egen mat
Från årsskiftet börjar Kalix kommun laga maten till skolor, äldreboenden och särskilda boenden i egen regi.Förhoppningen är att göra det billigare samtidigt som kvalitén höjs.
Arne Enberg och Hans Isaksson, i Pålänge friskoleförening, säger att de inte tänker starta friskolan så länge den kommunala skolan finns i byn.FOTO: K-L Sundqvist
Foto: K-L Sundqvist
Det blir en decentraliserad produktion med tretton produktionsenheter, tolv på skolor och en på Rönngårdens äldreboende.
- När det gäller Rönngården så kommer det komma ett förslag om försäljning av Rönngården till Kalixbostäder. Samtidigt ska Rönngården renoveras för att klara bland annat arbetsmiljökraven, säger Camilla Sandin, som på en fråga om det verkligen hinner åtgärdas före årsskiftet, svarar ja.
- Kommer också bli en annan mathållning på Rönngården under renoveringstiden. Då kommer vi samverka med Fazer.
Billigare
En genomgång visar att det endast behövs mindre justeringar för att köken vid de olika skolorna ska klara sin produktion.
- Preliminärt kostar åtgärderna totalt 1,5 miljoner kronor, säger Camilla Sandin.
Totala mathållningskostnaden för år 2010 är budgeterad till 32 miljoner kronor. För 2011 beräknas kostnaden sjunka med 1,2 miljoner kronor till 30,8 miljoner kronor.
I uppdraget ingår också att beakta barn- och ungdomsperspektivet och deras möjlighet att påverka en framtida kommunal kosthantering. Men också att ge förslag på direktiv om hur bland annat ekologiska livsmedel, lokalproducerat, svenska produkter, transporter, djurhållning samt inflytande skall beaktas.
- Jag vill återkomma med ett kostpolitiskt program och då redovisa olika alternativ och en slutlig organisation vid kommunstyrelsens sammanträde i september, säger Camilla Sandin.
Funderingar
En del funderingar fanns bland politikerna. Carl-Otto Gählman (Ober) undrade om det inte finns utrymme för rationaliseringar och effektiviseringar.
- Tretton tillagningskök låter mycket. Ska alla också tillaga specialkost och finns kompetensen? frågade Gählman.
Folkpartisten Åke Bergbäck undrade om det verkligen blir billigare i kommunal regi.
- Som folkpartist anser jag att privat verksamhet är mer effektiv. Och vem tar ansvar för eventuell överbliven personal?
Karin Nilsson (V) avrundade diskussionen med konstaterandet:
- Med tanke på alla klagomål så tycker jag det är konstigt att inte alla tycker det är bra att kommunen tar över.
Pålänge skola
Däremot får Pålängeborna vänta på vad som ska hända med deras skola. Deras ansökan om att få starta en friskola, återremitterades, trots att barn- och grundskolenämnden (bog) yrkade på avslag.
- Mycket positivt. Men vi tycker det är skrämmande att bog kommer med så dåligt underbyggda beslut, säger Arne Enberg i Pålänge Friskola ekonomiska förening, apropå ajourneringen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!