Det handlar om gymnasieskolans programutbud för läsåret 2019/2020.
– Vi har ett sviktande söktryck på teknikprogrammet medan andra kommuner ökar där, vi kan fundera på varför det är så, om det är så att vi har fel inriktning, säger Sven Nordlund (MP), ordförande utbildningsnämnden, apropå att nämnden vid samma sammanträde beslutade att lägga till inriktningen samhällsbyggande och miljö.
– Förhoppningsvis kan samhällsbyggande och miljö locka även tjejer, säger Rose-Marie Henriksson (S).
Den slutgiltiga antagningen för det nu påbörjade läsåret visar att gymnasieskolan i Kalix lockar 47 elever från andra kommuner, att jämföra med 31 elever förra året, inräknat alla årskurser är siffran 132 elever utifrån.
Vård- och omsorgsprogrammet med 29 förstahandssökande till 18 platser samt fordons- och transportprogrammet med 26 förstahandssökande till 12 platser sticker ut.
Ekonomiprogrammet, el- och energiprogrammet samt samhällsvetenskapsprgrammet är också fullbelagda.
Fem elever är antagna till teknikprogrammet som har tolv platser. Naturvetenskapsprogrammet har 19 antagna, samma siffra som antalet förstahandssökande, och programmet har 20 platser.
– Större kommuner tenderar att ha fler sökande till studieförberedande program medan vi har en relativt hög andel sökande till yrkesprogrammen, säger Sven Nordlund.