NSD har träffat flera boende vid trygghetsboendet - både äldre som bott där länge och asylsökande som bott i huset ett halvår eller längre - och samtliga tycker att boendet blivit sämre senaste halvåret.
Alla vi pratat med säger att det är positivt att asylsökande tas emot i trygghetsboendet:
De pratar om värdet av att olika kulturer möts och det härliga med att uppleva barnbens spring i korridorerna där det innan barnfamiljer flyttade in var så tyst och stilla.
Alla tror att problemen beror på bristande information.
Lars Flink är 75 år och hyresgäst sedan ett och ett halvt år tillbaka, problemen lär ha börjat i höstas.
– Tvättstugans bokningslistor rivs ned, det är smutsigt där och det har vid flera tillfällen när jag suttit utomhus kastats saker från balkonger högre upp i huset, säger Lars Flink som fortsätter:
– Det är ingen som vill göra fel, det finns ingen anledning att tro det. Hyresvärden får lägga lite pengar på att ta in en tolk och introducera människor i huset på ett bra sätt.
I en lägenhet bor Reman Alsehnawi och Nazha Althiab, mor och dotter från Syrien, och deras familj.
– Vi är fem personer så det är lite trångt, annars trivs vi bra, säger Reman Alsehnawi som kom till Gällivare för åtta månader sedan och vidare till Töre för ett par månader sedan.
– Det är smutsigt i de gemensamma utrymmena, det behövs mer städning, säger Reman Alsehnawi med medhåll av Nazha Althiab.
Oklarheterna kring tvättstugelistorna och skötseln av tvättstugan (alla ska städa efter sig) lär man ha försökt lösa hyresgästerna emellan.
Språkförbistringar gör det svårt, många kan engelska och lite svenska men många talar andra språk.
”Vill du tvätta? Det är ledigt i tvättstugan” säger en människa som passerar medan vi sitter och pratar.
– Kom och berätta hur det är, säger Lars Flink och svaret blir ”nej, jag har gett upp”.
En annan berättar att han söker annat boende.
Simon Johansson är vd för bolaget som driver Månstrimman och han säger att lösningar är på gång:
– Vi kommer att ha öppet tvättstugan för de äldre en del dagar och tider och för de asylsökande andra dagar och tider. Helst skulle vi ha öppet för alla hela tiden, men det fungerar inte och jag beklagar det.
Städningen i de gemensamma utrymmena?
– Jag har inte reflekterat över att det behövs städas mer än det görs nu, säger Simon Johansson.
Simon Johansson säger att alla som flyttar in får en inflyttningsmapp med vad som gäller i huset.
– Migrationsverket får samma information och de ska föra den vidare till dem som flyttar in.
Är Migrationsverket ansvarig för en del av människorna i huset där du är hyresvärd?
– Alltså, de hyr ju en del lägenheter, men det är jag som är ytterst ansvarig förstås, säger Simon Johansson.
– Jag förstår att det är upprörande med tvättlistor som rivs ned men det finns vissa vägar vi måste gå för att hantera problemet. Vi kan inte säga att någon måste flytta på grund av misskötsel i tvättstugan, säger Simon Johansson som fortsätter:
– Vi löser det här så snart vi kan, nu väntar vi på tekniker från Luleå som ställer om låsen på tvättstugans dörr. I ett hyreshus med 47 lägenheter finns det många viljor men vi vill att alla ska trivas i boendet.
Trygghetsboendet är för människor som är 70 år eller äldre, som vill bo i egen lägenhet men ha tillgång till gemensamma utrymmen, i boendet i Töre finns också restaurang.