Ord står mot ord om herrgårdens arbetsmiljöproblem

KALIX. Grytnäs herrgård skakas av stora psyko-sociala brister i arbets-miljön och facken kräver hårdare tag mot arbets-givaren.Arbetsgivaren i sin tur, säger att facken kränker personalen.

Fotograf: Linda Danhall

Fotograf: Linda Danhall

Foto:

Kalix2007-01-05 00:00
Det senaste året har varit turbulent för arbetsgivare och arbetstagare på det fridfullt belägna Grytnäs herrgård i Kalix. Herrgården drivs av Grytnäs herrgård byggnadsförening, en ideell förening. Nio personer arbetar på herrgården. De är anställda genom aktivitetsgarantin, lönebidrag eller via sas, särskilt anställningsstöd. Ordförande i föreningen är Carl-Otto Gählman, som också är moderaternas gruppledare
i Kalix.

- Ibland finns det människor som inte är nöjda med livet
i stort och då kan det bli så här, säger Gählman.

BRISERADE I SOMRAS

Arbetsmiljöproblemen startade under våren 2006 och eskalerade enligt Gählman under sommaren, då Gählman själv blev nedslagen, en person blev nedsprutad med lim och en anställd blev ertappad för stöld. Men enligt honom har situationen blivit mycket bättre.

- Vi har inga avsikter att ta
in en konsult för att reda ut
problem.

Fastighetsanställdas förbund och Hotell- och restaurangfacket har besökt arbetsplatsen. Vid besöket kom de fram till att det råder stora psykosociala brister i arbetsmiljön. De hänvisar också till att herrgården sysselsätter personer som inte platsar på den reguljära arbetsmarknaden. Det är ett påstående som får Gählman att flyga i taket.

Kränker anställda

- Det är grovt kränkande mot personalen och mot oss. Vi erbjuder arbete till människor som blivit arbetslösa efter många år på exempelvis Bulten. Vad finns det för arbete
i Kalix för en 60-åring? Efter sas-tiden har vi planer att fasa ut bidragstagandet och övergå till en öppen anställning beroende på om man sköter uppdragen, säger han.

EXTERN HJÄLP

Fackförbunden ser inte att problemen kan lösas i samverkan och de anser att Gählman inte uppfyller sitt skyddsansvar enligt arbetsmiljölagen. Därför har de båda förbunden lämnat in en begäran om ett föreläggande eller ett förbud till arbetsmiljöverket.

- De slår fel. De visar på inkompetens. HRF har inte ens något avtal med oss och ingen anställd är ansluten till dem, så det är fel av dem att agera.

Stefan Fors, regionalt skyddsombud på Fastighetsanställdas förbund, säger att arbetsgivaren inte åtgärdat bristerna och därför går de vidare till högre instans med ärendet.

- Nu får arbetsmiljöverket se över om det finns fog för ett föreläggande eller ett förbud för arbetsgivaren, säger Fors.

- Vi kommer att ta kontakt och agera på något sätt, säger Ingvar Nilsson på arbetsmiljöverket.

Arbetsförmedlingen, som avlönar de anställda, kan inte ingripa just nu.

- Vi avvaktar arbetsmiljöverkets beslut. Sådant här kan få konsekvenser i fortsättningen
i form av en försiktighet gentemot föreningen, säger informationsansvarige Kjell Ljung.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om