Det har bara gått några dagar sedan den ödesdigra branden, natten till i lördags, då sågen på sågverket brann ned till grunden.
Patrik Engström var i Skellefteå, på semester, när han telefonledes via SOS nåddes av beskedet att automatlarmet på sågen gått. Sedan några år tillbaka jobbar han med underhåll på företaget.
– Jag hade hunnit lägga mig igen när de ringde igen för att säga att det verkligen var en brand. Det var ett tungt besked. Brand på ett sågverk är en katastrof och förhoppningen var ju att räddningstjänsten skulle kunna begränsa den. Det hade kunnat gå så mycket värre, räddningstjänsten har alldeles säkert gjort ett mycket bra jobb, säger han.
Den drygt 200 meter långa, omkring 5 000 kvadratmeter stora byggnaden i två plan, ligger nu i ruiner.
Den intilliggande pannan, som förser industrin med värme, ser ganska intakt ut så när som på taket, men skadorna är okända.
– Vi ägnade måndagen åt att få i gång värmen i byggnaderna, vi har nu fjärrvärme.
Patrik Engström började jobba i sågen i januari 1987, han var då 18 år. Han har, med kortare avbrott, arbetat där fram till nedläggningen 2019.
– Jag har alltid trivts med jobbet i sågen, säger han.
Nya ägaren Paul Björnsson kontaktade Patrik Engström 2020 med frågan om han kunde hjälpa till att starta upp såglinjen.
– Jag hade ett annat jobb då men jag kände att jag vill hjälpa till att få i gång sågen. Jag har trampat i byggnaden i 30 år. Jag var i början med kvällar och helger, men ganska snart började jag jobba här på heltid, säger Patrik Engström som tillsammans med andra arbetade med sågen, som byggdes om i flera steg, i två års tid.
– Vi är många som jobbat hårt för att komma dit vi var med sågen. Fyra personer arbetade i sågen som hade nått en kapacitet på ettusen stockar i timmen. Det är en bra siffra, med tanke på att det är en gammal såg.
Hyvleriet och justerverket är i gång och eventuellt kommer anställda att erbjudas att åka till koncernens sågverk i Glommersträsk för att såga timmer, då leveranser nu styrs dit.
Närmast väntas dock att försäkringsbolaget och besiktningsmän ska komma, innan dess får de inte röra någonting på platsen.
Han berättar att stämningen på arbetsplatsen är tung.
– Alla tycker förstås att det är ledsamt att hjärtat på sågverket förstörts. Sågen är motorn i hela verksamheten, den ger både virke och bränsle till pannan. Allas inställning är att vi ska komma tillbaka, säger Patrik Engström.