Politiker misstänkt för rattfylleri

Bilfärden tog hastigt slut på en refug i Sangis. Nu misstänks en förtroendevald politiker i Kalix, som drog från platsen, för rattfylleri. ”Det hade kunnat sluta i en fruktansvärd tragedi” säger gruppledaren för partiet.

Här tog bilfärden slut.

Här tog bilfärden slut.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2018-10-05 17:58

Händelsen är från Sangis och onsdag eftermiddag, vid 16.30-tiden.

Politikern färdades i bil på E4, från Haparanda i riktning mot Kalix.

Det är oklart vad som hände när bilen av okänd anledning hamnade på refugen och i sin framfart drev ned stolpen på den samma.

Ännu på fredagsförmiddagen syntes tydliga spår på platsen.

Politikern ska ha klarat sig utan skador men bilens front demolerades kraftigt.

Politikern lämnade platsen genast efter händelsen.

Det uppges vara oklart om bilen kördes från platsen direkt, eller om politikern fått skjuts hem.

Ett vittne som såg vad som hände ringde polisen.

Polisen sökte upp politikern hemmet. Hen är misstänkt för rattfylleri.

– Vilken grad får analysen av blodprovet visa, säger Jan-Erik Abrahamsson, chef Polisens utredningsgrupp Östra Norrbotten.

När Norrbottens Media når gruppledaren för partiet som politikern är med i har hen nyligen fått veta vad som hänt, varför hen inte hunnit prata med politikern om det.

– Det första jag tänkte när jag hörde att händelsen inträffat centralt i byn är på vad som kunnat hända så nära skolan, så nära där människor rör sig. Mitt i allt tråkigt är det en viss tröst att det inte slutade i en fruktansvärd tragedi, säger gruppledaren.

Gruppledaren säger att i kandidatförsäkran som förtroendevalda skriver på, ingår att den som är inblandad i situationer med brottsmisstankar ska meddela gruppledaren och omedelbart ta timeout från politiken.

– Partiet kan så klart hjälpa till. Det finns stöd i riksorganisationen, hjälp om hur man kan gå vidare med exempelvis samtalsterapi eller behandling.

Jan-Erik Abrahamsson säger att alkoholrelaterat rattfylleri inte har ökat, det uppges vara ungefär som tidigare, det som ökat är drograttfylleriet:

– När det gäller alkohol så får människor blåsa i Drägern och där får vi en första indikation, grönt eller rött. Det finns ingen motsvarighet för att kontrollera drograttfylla, där är det blodprov och urinprov som gäller och där finns också en risk för att vi missar en del om vi inte ser tecknen.

Norrbottens Media har sökt politikern utan att lyckas nå hen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om