Politikerna: "Vi är djupt oroade"

”Det är katastrofläge” säger Maud Lundbäck (S), socialnämndens ordförande, apropå att antalet omhändertaganden av barn som ökade i slutet av förra året är kvar på hög nivå – med konsekvenserna lidande för enskilda och höga kostnader för Kalix kommun.

Så kan socialnämnden få en budget i balans.

Så kan socialnämnden få en budget i balans.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2018-09-27 06:00

Maud Lundbäck säger att socialnämnden upplever att det är oroligt i Kalix med väldigt många omhändertaganden av barn och unga till följd:

– Vi är djupt oroade och vi vill ha en bild av vad som händer.

Mikael Engren, Polisen, är på socialnämndens sammanträde.

– Det finns social oro lite varstans i samhället. Skolan är det mest förebyggande som finns, om barnen i den får lyckas också, säger Mikael Engren.

Mikael Engren säger att det finns hemlösa i Kalix, upp till fem unga (antalet varierar) som inte bor hos föräldrarna utan växlar mellan att sova hos kompisar och i kommunens eller regionens fastigheter.

– Det är människor i 20-25-årsåldern, säger Mikael Engren.

”Det händer till och med att hemlösa unga nästlar sig in hos människor som har LSS-boende, det har hänt att de använt deras bankomatkort” säger Mikael Engren som fortsätter:

– Människorna är inte parasiter i grunden, men det är så de beter sig just nu.

”Vi vet att det är höga försäljningssiffror på Systembolaget i Kalix, det är hög allmän konsumtion” säger Mikael Engren som tillägger att det är de siffrorna som visar sig hos socialtjänsten också.

– Föräldrar vill sina barns bästa, men ibland behövs det bra med hjälp för att nå dit.

– Det är ”Svenssongruppens” missbruk som ökar. Hemmafesterna ökar och när beteendet är i hemmiljö så syns ohälsan inte förrän om något år. När det gäller narkotika så ser vi att LSD kommit, att benso finns och att vi har ett stort inflöde av amfetamin, säger Mikael Engren.

Socialnämndens ekonomiska prognos visar på ett minus på elva miljoner kronor jämfört budget varav IFO (Individ- och familjeomsorgen) står för 8,7 miljoner.

Bakom siffran minus 8,7 miljoner kronor finns, till stor del, omhändertagandena.

Anna-Lena Andersson, socialchef, säger att exakta siffror i antal omhändertagna barn inte finns tillgängliga just nu men:

– Omhändertagandena har ökat och särskilt omhändertagande av riktigt små barn.

Det händer att barn föds till ett liv där båda föräldrarna är i missbruk.

– Det är bra att de barnen omhändertas. Det är synd om föräldrarna också, men de har valt ett annat liv, de har valt en annan kärlek, säger Mikael Engren.

Valter Lindh (C):

– Möjligen skulle vi i fler fall kunna hjälpa till i hemmen? Få föräldrarna att förstå att de måste ändra beteende, förklara att de annars förlorar barnen? Vi har haft traumatiska situationer kopplade till att barn tas från sina föräldrar.

Monica Westman, områdeschef IFO, säger att de gör vad de kan för att barnen ska kunna bo kvar hemma, något som Förvaltningsrätten också kräver att kommunen gör:

– All forskning visar att det bästa för barnen är att bo hos föräldrarna, men det går inte alltid att hjälpa föräldrarna att bli ansvarstagande föräldrar, säger Monica Westman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om