Marianne Sandström var den enda politikern i kommunfullmäktige i Kalix, i måndags, som hade munskydd.
– Jag är kritisk till att vi genomför fullmäktige i regionen och i kommunen på plats. Jag ser helst att vi har digitala möten. Vi har skärpta restriktioner och även om politiska sammanhang är undantagna reglerna om begränsningar på åtta respektive 20 personer, så har vi politiker ett stort ansvar för vilka signaler vi sänder ut till befolkningen. Vi har stor spridning av covid-19 i länet och Kalix är en av kommunerna där smittspridningen ökar. Det handlar också om den egna och andra människors hälsa, många tillhör riskgrupper, säger Marianne Sandström som tillägger:
– Jag är medveten om att munskydd inte är en hundraprocentig lösning, men det ger ett visst skydd. Världshälsoorganisationen rekommenderar också munskydd.
Susanne Andersson (S), kommunfullmäktiges ordförande, säger att presidiet är överens om att den teknik som Kalix kommun har i dag inte är tillräcklig för att klara kommunallagens krav - att alla ledamöter ska kunna se varandra hela tiden och ljud och bild ska vara i realtid - varför digitala sammanträden inte är aktuella.
– Det finns en risk för att någon faller bort under tiden och det kan leda till att vi får ta om beslut, säger Susanne Andersson.
Framöver gäller fortsatt större möteslokal, avstånd, handsprit samt separata in- och utgångar.
Det mindre antalet ledamöter i kommunfullmäktige - senast 23 i stället för 41 - har partierna kommit överens om.