Skarp kritik riktas mot dödandet av gäddorna

Byasamfälligheten stoppade tävlingsdeltagarna från att fiska i Gammelgårdens fiskevatten. Nu ställs krav på att släppa fiskarna fria efter fångst.

HJÄLP. Kalix ungdomshockeys Anders Karlsson konstaterar att klubben är bra på hockey, men att de behöver hjälp för att modernisera tävlingen till catch and release.

HJÄLP. Kalix ungdomshockeys Anders Karlsson konstaterar att klubben är bra på hockey, men att de behöver hjälp för att modernisera tävlingen till catch and release.

Foto: Linda Danhall

KALIX2015-06-07 09:15

I Kalix godkänns gäddor över sex kilo vid gäddfisketävlingen och de största hängs upp för beskådan.

På andra platser runt om i landet har detta börjat frångås och istället släpps gäddorna tillbaka i vattnet efter vägning, mätning och fotografering, enligt principen catch and release.

– Det är ju rovfiskar som inte minst äter upp ädelfiskar, så jag tycker att gäddorna som fångas ska tas upp, säger Heikki Lehtinen, fiskare.

Byasamfälligheten i Gammelgården tycker tvärt om och stoppade tävlingen att gå på deras fiskevatten.

– Vi har märkt att storgäddorna har försvunnit och gäddorna har blivit färre, det är inte bra. Gäddorna är en populär sportfisk, säger Jan Nilsson, vid byasamfälligheten.

De har ställt krav på arrangören Kalix ungdomshockey att de måste fiska enligt catch and release om de ska få fiska längst deras sträcka.

– De tillåter inte tävlingsdeltagarna att fiska där om vi inte har catch and release så det har vi varit tvungna att anpassa oss efter, vilket gör att vi i år inte fiskar lika högt upp i älven som tidigare år. Vi har inte haft tid och möjlighet att ordna catch and release i år, det är ju egentligen hockey vi sysslar med, det är mycket mer att ordna med det tävlingssättet, säger Anders Karlsson, sportchef vid Kalix ungdomshockey.

Byinvånaren Erik Söderlund hoppas att Kalix ungdomshockey "moderniserar tävlingen".

– Jag jobbar med fiskevård och att döda så här mycket fisk i en gäddfisketävling är inte bra fiskevård. Forskningen har visat att 95 procent av fiskarna fångade med catch and release överlever, det är vetenskapligt bevisat nu. Dessutom är de större gäddorna viktiga för reproduktionen och gäddor är en viktig sportfisk turistiskt sett, säger Erik Söderlund.

Vid årets tävling lämnades tre gäddor liggande på marken och flera åskådare förfasades över att alla inte avlivats.

– Ska man behålla fisk ska den avlivas ordentligt på en gång.

Catch and release nästa år?

– Vi ska se över det och vi vill väldigt gärna få hjälp av någon som är insatt, säger Anders Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om