Skoterlederna nu i din GPS

Snöskoter och karta hör ihop och kartor på internet är det senaste.- Finns du inte med på GPS-kartan, då finns du inte, säger Hans Lundbäck vid Töre skotersällskap.

GPS och snöskoter hör ihop.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Mats Wuopio</_Bildtext Fotobyline>

GPS och snöskoter hör ihop.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Mats Wuopio</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Mats Wuopio

KALIX2010-12-04 06:00
Det handlar om skoterleder och färdbeskrivning via internet.
Skoterentusiaster kan med hjälp av webbkartor köra skoter hela kustvägen från Skellefteå till Haparanda.
Information finns om rastplatser, tankställen och övernattning på GPS-kartan, allt för att man lättare ska ta sig till olika platser.
Projektet finansieras genom EU, inom Leaderområdet Mare Boreales.
- Det är helt i tidens anda, våra medlemmar vill ha det här. Men jag tror inte man kommer att överge papperskartan, för tekniken kan gå sönder. Jag äger ingen GPS men jag kanske måste köpa en. Det var årets julklapp för några år sen, säger Mats Wennberg, Kalix skoterklubb.
Fler besökare
Under året har skoterklubbarna i Kalix och Töre arbetat med att köra upp skoterleder och märka ut GPS-punkter.
Information om leder kan ladd-as ner i GPS-navigatorn eller skrivas ut i pappersform.
Klubbarna har också arbetat med att anlägga grillplatser och raststugor efter lederna och sett till att lederna är öppna och i gott skick.
Hans Lundbäck, Töre skotersällskap:
- Att navigera med GPS är guld. Vi har en stor genomströmning av besökare söderifrån. Det har varit ett hårt tryck utifrån. Besökare kommer med skoter från Luleå för att fortsätta mot Överkalix och längre norrut. Vi träffar också på företag som genom olika arrangemang åker igenom kommundelen.
Trend: Längre turer
Hans Lundbäck berättar att skoterkulturen har förändrats.
- Förut åkte man ut två mil med skoter och pulka hela familjen. I dag tar du bilen och skotern, parkerar och kan vara flera dagar på samma plats. Folk åker på längre turer.
Töre skotersällskap satsar nu på att försöka behålla besökarna genom att erbjuda inhägnade uppställningsplatser för bil och släp vid småbåtshamnen.
- I dag har man möjlighet att åka efter isen. Det finns skyltar så att besökarna hittar. Vi ska bygga en bastu och ställa ut på isen så kan man bada i isvak., säger Hans Lundbäck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om