Törekock tog hem segern

Mattias Bergström från restaurang Roady i Töre vann kockduellen under Mat- och miljödagarna i Kalix.Färsbiff med fetaost var segerreceptet.- Kul att vinna, men jag har lite bråttom eftersom vi ska ha en 7-rätters meny i kväll, säger vinnaren.

Moa Lång, 9, lyckas träffa 15-poängshålet och vinner ett pris.

Moa Lång, 9, lyckas träffa 15-poängshålet och vinner ett pris.

Foto: K-L Sundqvist

KALIX2012-10-28 16:31

Mat- och miljödagarna i Kalix med lokalproducerade produkter i fokus har lockat ut kalixborna under hela veckan. Aktiviteter med lokalproducerat och miljön som tema har hållits både i centralorten och ute i byarna.

- Det är fantastiskt vilket utbud det finns av lokalproducerade produkter här i Kalix. Det är bara titta på den tillfälliga saluhallen som finns här i Gallerian under veckan, säger Kalix kommuns informationschef, Reine Sundqvist.

Han avslöjade också att det jobbas på att få till en permanent saluhall.

Kockduell
Lördagens kockduell var också uppbyggd på idel lokalproducerade råvaror.

De tre tävlande kockarna som till slut fanns kvar efter diverse avhopp, fick sig tilldelat varsin matkasse klockan åtta på morgonen. Den innehöll potatis, lök, vitkål, grekisk ost (producerat i Kalix), morötter, honung, kött och sylt.

Dock ingen fisk den här gången.

- Det beror på att fisken inte är så lätt att flytta med sig. Den brukar gå sönder, förklarade Reine Sundqvist.

Kockarna fick nämligen tillaga maten i förväg innan de kom till Gallerigan.

Efter att juryn, där den yngsta var tio år och den äldsta drygt 60, provsmakat, stod det klart att Mattias Bergström, 34, hade vunnit.

- Roligt att ställa upp och dessutom få vinna. Vi har fantastiska leverantörer i Kalix, säger Mattias Bergström som gärna handlar lokalt.

- Visst är det lite dyrare, men man har igen det i slutändan.

Mattias Bergström hoppas att fler upptäcker vilket utbud det finns av lokalproducerat.

- Vi har inte bara löjrom, säger han.

De två andra kockarna som ställde upp var Roger Ejersund från restaurang Vikingen och Niklas Lundbäck från Grand Lilla hotell.

- Allt var gott, säger Isak Lundblom, 10, efter att ha provsmakat och det är ett "gott" betyg till samtliga.

Strokedagen
Under lördagen inföll även Strokedagen och det arrangemanget hamnade mitt i smeten så att säga.

- Den här dagen är planerad sedan länge. Vilken lyckträff att det krockar, säger Kent Strandberg när han ser alla människor i Gallerian.

För att få föräldrar att stanna upp fick barnen chansen att vinna priser genom att kasta prick med bollar.

- Vi vill visa att stroke drabbar även yngre och idrottande människor, säger Kent Strandberg.

Detta var andra året som Mat & Miljödagarna arrangerades. Det lär bli en fortsättning nästa år med tanke på hur mycket folk som besökte årets evenemang.

Fakta Vinnarmenyn

Färsbiff med fetaost

Smörstekta rotfrukter med honung.

Löksky

Pommes duchesse

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om