"Viktigt jobba ihop med våra grannländer"
Störst del av Märkesåret 1809 i Sverige involverar Finland. Men i Kalix tänker man snäppet längre.- Vi vill samarbeta mer än så. Att vi får känna att vi behöver varandra och behöver stärka varandra, säger Sonia Harr om att även samarbeta med Ryssland, som bjudits in till att delta.
- Det är viktigt för oss att jobba ihop med de grannländer vi har här uppe, säger Sonia Harr.
Länets landshövding Per-Ola Eriksson, Lapplands läns landshövding Timo E. Korva och Olga Sedolova, internationell samordnare från Murmansk är några av dem som besöker Kalix den 25 mars i anslutning till Märkesåret 1809. De ska alla tre hålla hälsningstal i Folkets hus.
- Vi får möjlighet att sprida kunskap om Kalix även till gästerna, som sedan talar om Kalix i sina städer, säger Ritva Lind, frivillig medarbetare.
Men Kalix samarbetar internationellt inte bara på nordliga breddgrader, utan även med Uganda och Kina.
"Utan vänskap kan man inte göra affärer"
Anders Enström på Viltfarmen och Kalixlinjens museum i Marieberg, ser fram emot det internationella besöket. Han tror att det är viktigt att försöka bygga relationer länder och företag emellan.
- Utan vänskap kan man inte göra affärer. Om det inte går på regional nivå, så får man gå på länsnivå eller kommunal nivå. Kalix ligger närmare St Petersburg än Stockholm. Och här uppe har vi tillsammans stora naturresurser, säger Anders Enström.
Murmansk läns vice guvernör, Ludmilla Tchistova, kan inte komma på grund av att guvernören i Murmansk oväntat avgick i fredags. Därför har Olga Sedolova ersatt henne.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!