"Så jäkla kvick på att hota med förbud"

Förra höstens löjfiske beskrevs av många som en katastrof. Efter den första dagen på årets säsong är yrkesfiskaren Per-Erik Sångberg från Karlsborg hoppfull. "Det verkar vara bra med fisk", säger han.

För Per-Erik Sångberg har årets löjfiskesäsong börjat över förväntan.

För Per-Erik Sångberg har årets löjfiskesäsong börjat över förväntan.

Foto: Jonas Andersson

Kalix/Luleå2018-09-23 18:56

Yrkesfiskarna vid Norrbottenskusten hade en tuff höst förra året, när fisket av siklöja inte alls gick som förväntat och kilopriset på Kalix löjrom sköt i höjden. Beståndet i Bottenviken har minskat kraftigt som en följd av den växande sälpopulationen, som äter stora mängder siklöja.

På söndagen satte årets löjfiske i gång. Per-Erik Sångberg, som var ute drygt halva dagen, uppskattar sin dagsfångst till ungefär två ton.

– Det är en bra fångst, så inte tror jag att man ännu kan måla upp allt elände på väggarna. Även om jag personligen hade trott att det skulle bli dåligt, säger han.

Sångberg konstaterar att de många sälarna är ett problem. Förra året kunde de komma så nära båten att det gick att slå båtshaken i huvudet på dem.

– Så hungriga var de.

Enligt Mikaela Bergenius, som är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), tar sälen upp till åtta gånger som mycket siklöja som fisket. Det säger hon i en intervju med P4 Norrbotten.

SLU rekommenderar att fiskets uttag ska minska från fjolårets 800 ton till 170 ton i år. En kvot som kan jämföras med att yrkesfiskare med trål tagit upp omkring 1 500 ton siklöja för bara några år sedan.

Att fiska mindre är ingen framkomlig väg i Per-Erik Sångbergs ögon. Han vill att tonläget kring det tuffa fjolåret ska sänkas, eftersom han inte tycker att det var riktigt så dåligt som det ofta beskrivs.

– Ett sämre år, men ingen kollaps. Jag har varit med så länge att jag har varit med om år där man inte har fått en tiondel av det vi har fått den här första dagen. Nog har beståndet hämtat sig. Man är så jäkla kvick på att hota med förbud och allt möjligt, men man undersöker inte ordentligt.

Mikaela Bergenius vill förutom minskat fiske även se en översyn av sälpopulationen.

– Förvaltarna måste fundera på vad man vill ha för slags ekosystem i Bottenviken. Vill man ha säl eller vill man ha ett fiske? Vill man ha ett fiske måste sälpopulationen förvaltas på ett annat sätt än det görs i dag, säger hon till P4 Norrbotten.

Slutdatum för årets löjfiske är den 24 oktober, men Per-Erik Sångberg är orolig för att det ska avbrytas i förtid. För honom och andra yrkesfiskare är löjfisket en mycket betydande inkomstkälla.

– Det är ju det här vi ska leva på hela året. Vi får ju inte fiska lax fast det finns hur mycket som helst. Det är nog vi som håller på att bli utrotade, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om