Förra säsongen gjorde Fernanda Da Silva nio mål i Assitröjan men den här säsongen har 20-åringen fått det att lossna rejält. Under söndagens bortamatch mot Alvik stod hon för sin 25:e fullträff när segersiffrorna skrevs till 4–2.

– Fernanda dominerade tillställningen. Hon ligger bakom mycket av vårt anfallsspel och var riktigt bra. Hon kommer att bli viktig för oss i framtiden, säger Assis tränaren Jouko Liakka.

Men serieledarna fick en tuff start. Jenny Nordlund gav Alvik ledningen i den 21:a minuten efter en kommunikationsmiss i försvaret.

Artikelbild

Assi låg på för en kvittering och i den 34:e minuten kom 1–1 då Erin Craig nickade in bollen bakom Alviks målvakt Hannah Tyni Johanssson.

I andra halvlek fortsatte Assi att trycka på och tog ledningen genom Ida Rönnqvist. Da Silva spelade ut till Josefine Hansson på högerkanten som i sin tur spelade fram Rönnqvist till öppet mål. Assi utökade sedan ledningen genom mål av Craig och Da Silva – men det var Alvik som fick det sista ordet.

Trots att hemmalaget var rejält tillbakapressade i andra halvlek lyckades Johanna Engelmark reducera till 4–2 i den 90:onde minuten.

– Vi var stressade i första halvlek men sen började vi att prata mer och i andra halvlek hittade vi lugnet och passningsspelet, säger Da Silva.

Artikelbild

Vad säger du om din insats?

– Jag är glad att jag kan hjälpa laget. Jag stod för många bra framspelningar och behöver inte alltid göra mål.

Assis tränare Liakka var mer än nöjd med brasilianskan och hennes utveckling.

– Hon har varit i Sverige i tre år nu och det tar lite tid att komma in i det. Nu vet hon hur det är att bo i Sverige och i Kalix. Hon bor med de två andra importerna och jag tror att de har lyft henne. De umgås och hon trivs bättre vid sidan om än förra året, säger han.

När Da Silva själv får frågan om hur hon trivs tvekar hon inte.

– Jag gillar Kalix och jag vill bo där. Jag vill stanna.

Vinsten innebär att Assi drar ifrån i toppen. Det ligger sex poäng före tvåan Notviken med tre matcher kvar.

– Om vi spelar som vi kan tror jag att det kan gå vägen, även i ett eventuellt kval, säger Da Silva.