Det är fredag morgon, platsen är bagarstugan i Övermorjärv och det kan väl sägas att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (Mp) rest halva vägen var för att berätta om regeringens bredbandssatsning:

Sven-Erik Bucht från Karungi och Peter Eriksson från Veniksel.

– Vi vet hur viktig bredbandssatsningen på landsbygden är, vi hör ju båda hemma på landsbygden, säger Sven-Erik Bucht.

Artikelbild

| "EN OTROLIGT VACKER PLATS." Peter Eriksson förklarar vägen dit för kommunalrådet Ellinor Söderlund (S).

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för år 2017 att det avsätts ytterligare 850 miljoner kronor för bredbandssatsningar på landsbygden.

Det handlar om byar som är så små (200 bybor) att de inte lär komma i fråga för kommersiella satsningar.

– Vi har tidigare avsatt totalt 3,25 miljarder kronor för bredbandsutbyggnaden, med den här utökningen är vi uppe i 4,1 miljarder kronor, säger Peter Eriksson.

– Bredbandssatsningen är lika viktig nu som elektrifieringen var på sin tid, säger Sven-Erik Bucht som utvecklar det med att människor kräver bredband där de ska bosätta sig.

Artikelbild

| BYBOR. Ulf Sandström och Jan-Erik Larsson pratar framtid.

Kommunerna kan söka och få del av pengarna, Kalix kommun har klart med 20 miljoner kronor och 17 byar finns med på listan.

Dessa är Siknäs, Storön, Börjelsbyn, Korpikå, Kälsjärv, Lappbäcken, Övermorjärv, Kamlunge, Vitvattnet, Grubbnäsudden, Lilla Lappträsk, Stora Lappträsk, Bodträsk, Storsien, Empoberget, Sockenträsk och Hömyrfors.

Artikelbild

| I ÖVERMORJÄRV. Sven-Erik Bucht och Peter Eriksson skriver om sin bredbandssatsning på landsbygden. I mitten företagaren Ulf Sandström som de träffade när satsningen presenterades.

Det är oklart hur mycket hushållen får betala för anslutningarna - den utredningen uppges pågå - men klart är att pengarna inte kommer att vara tillräckliga.

Peter Eriksson säger att en förutsättning för att bredbandssatsningen ska fungera är att bybor engagerar sig själva handgripligen, i riktigt små byar kanske genom sammanslutningar av flera byar.

Vad, konkret, ska bybor bidra med?

– De behöver göra en del av satsningen själva, kanske finns det exempelvis folk och maskiner som kan bidra med grävning, säger Peter Eriksson.

I Övermorjärv finns det 14 bofasta hushåll och ytterligare 33 sommarhushåll.

Ulf Sandström driver verkstad med sex anställda i byn och han intygar att bredband är viktigt, kommunikation sker allt mer via internet.

Vad händer med byarna som är för små, som hamnar utanför även denna bredbandssatsning?

– Det är viktigt att det finns bra mobilt bredband för alla. I Veniksel, där jag bor, kan vi knappast räkna med mer än så, säger Peter Eriksson och skrattar.