Italienaren Sebastiano Piazza är hovslagare och upptäckte tidigt att få hästar har balanserade och korrekta hovar. Han konstaterade snabbt att felbalanserade hovar ger kringeffeker som problem så väl i beteende som i hälsa för hästen och många hästar avslutar sina liv i förtid, på grund av problem med hovarna.

– Så behöver det verkligen inte vara, det finns mycket forskning om hovar som behöver nå fram till hästägare, säger han.

Nu arbetar Sebastiano Piazza halvtid med att försöka få hästägare att förstå vikten av korrekt hästhållning runt om i världen, detta med basen i Applied equine podiatry. Den andra halvan arbetar han på ett fängelse utanför Milano, där 400 fångar tillsammans med hjälp från 25 hästar rehabliteras.

Artikelbild

| FOKUS PÅ. Sebastiano Piazzo fokuserar på dessa skelettdelar i hästens hov och ben.

– Där finns allt från seriemördare till tjuvar. Tillsammans med människor måste de hålla attityden uppe, med hästen behöver de inte göra det och hästen svarar direkt. Tack vare hästen lär de sig att bygga relationer och att öppna sig.

Nu har Sebastiano Piazza föreläst i Boden om hur hoven hanterar rörelseenergi och hur hovkapselns balans påverkar foten innuti.

– Det börjar med korrekt hovvård och handlar sedan om hela hästens miljö. Vi har ansvar för hästen, inte bara för att ge den mat, utan för hela hästens livsmiljö och om att kunna tolka hästens signaler rätt. För att vi ska kunna göra det på bästa sätt krävs kunskap. Så gott som ingen gör illa sina djur medvetet.

Maria Bucht säger att mycket också handlar om kompromisser.

Artikelbild

| POÄNGBEDÖMNING. Den bästa hov som Maria Bucht kan minnas att hon sett får poäng tre av möjliga tio. "Det är bedrövligt", säger hon.

– Hästar har olika behov och ju mer vi förstår att bångstyrighet inte är tjurighet utan grundar sig i någonting helt annat, så kan vi göra smartare kompromisser.

När Maria Bucht kom i kontakt med Applied equine podiatry insåg hon att hon aldrig sett en sund hov.

Artikelbild

| JA OCH NEJ TILL SKOR. Hästskor i all ära, men inte varje dag året runt det anser Maria Bucht och Sebastiano Piazzo. "Skon är helt orörlig och hindrar hoven att naturligt röra sig. Men skor och broddar när det är halt, ja men visst", säger Maria Bucht.

– Det är otroligt sorgligt. En av mina egna hästar hade förmodligen fortfarande varit i livet om hennes hovar hade blivit omhändertagna på rätt sätt.

De säger att mycket fokus ligger på hovdelen som syns, men att fokus istället bör ligga på det som syns.

Artikelbild

| HOVENS INRE. Det här ljusa benet, hovbenet, kan avgöra en hästs hela framtid.

– Hovbenet bär upp hela hästen. När det syns förändringar på hovbenet på röntgen har de mjuka vävnaderna visat problem länge. Det bästa är att med kunskap går det att vända hela utvecklingen så att hästen får ett helt nytt liv.

Naturlig hästhållning i enlighet med hästens naturliga egenskaper förordas.

Artikelbild

– Hästar i stall får ofta mat fyra till fem gånger per dag. En hästs mage är konstruerad för att beta i 18 timmar, slowfeeding är att föredrag. Att starta om med hur vi tänker om hästen mår våra hästar bra av, säger Maria Bucht.