Gertie B Granvik har vernissage kommande lördag med foto- och måleriutställning "Väsenskilda varelser" i Kalix konsthall.

Hon 30-årsjubilerar som utställare och trots all erfarenhet - hundratalet utställningar - så är det nervöst.

– Det är alltid nervöst att ställa ut, allt är ju en del av mig själv, säger Gertie B Granvik.

Artikelbild

| ställer ut. Gertie B Granvik med några av de alster hon visar på utställningen. Naturen är största inspirationskällan i allt skapande.

Målningarna har aldrig ställts ut tidigare.

Gertie B Granvik är född och uppvuxen i Kalix i ett kreativt hem med en mamma som ägnade sig åt musik och en pappa som snickrade.

– Jag var sex, sju år när jag fick låna en lådkamera och jag var liten när jag sydde dockkläder med mormor. Jag har alltid skapat.

Hon hoppade av gymnasiets humanistiska linje och studerade konst vid Nyckelviken och på Beckmans, innan hon återvände hem till Kalix.

Artikelbild

| färgstarkt. ”Jag kan inte leva utan färg och form” säger Gertie B Granvik.

Parallellt med arbetet som bild- och textillärare började hon väva tyger och skapa kläder i ull och senare i skinn och mocka.

Kläderna var mer att betrakta som konstverk då varje skapelse var unik.

Artikelbild

| bildkonst. Foto taget vid Stämsjön, Kalix kommun.

– Jag har aldrig varit intresserad av trender, säger Gertie B Granvik som tillägger att hon troligen hade blivit kvar i Kalix, om hon inte träffat kärleken som var Stockholmare.

År 1991 gick flyttlasset till Stockholm och makarna lever på Värmdö, med skogen inpå knuten "faktiskt närmare naturen än här".

Men det lär vara en myt att det är i storstadsregion man behöver vara, för att etablera sig som konstnär.

– I Stockholm försvinner man i mängden på ett annat sätt, man måste ligga i för komma ut, vara på rätta platserna och träffa folk. Stureplan har aldrig intresserat mig, säger Gertie B Granvik som avslöjar att de kan vara på väg att flytta till Kalix - där de har ett hus - om några år.

– Kalix är fortfarande hemma för mig.