Anna-Paulina Räisänen befann sig i centrala Kalix, vid rondellen nedanför Kalix Folkets hus, och klockan var omkring 20.40 när hon skådade fenomenet på himlen.

– Det såg ut som ett stjärnfall men större och "stjärnbollarna" var gröna med en eldfärgad "svans" bakom sig, säger Anna-Paulina Räisänen.

"Tyvärr hittar jag inte något som precis passar din observation i filmarkivet, dels därför att det var molnligt i Kiruna. Men, geminiderna är kända för att vara ljusstarka och ibland synliga i flera sekunder. Din beskrivning passar in väldigt bra på detta" skriver Eric Stempels, forskare vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet, i ett svar till Anna-Paulina Räisänen.

Artikelbild

| HON SÅG METEORSVÄRMEN. Anna-Paulina Räisänen.

Förloppet på himlen var över inom några sekunder varför det inte var möjligt att fånga på bild.

– Det är jättekul att få bekräftat vad det var på himlen, säger Anna-Paulina Räisänen om geminiderna, som beskrivs som en meteorsvärm.

Tidningen Illustrerad Vetenskap förklarar meteor så här:

"En meteor är det samma som ett stjärnskott, alltså ett ljusfenomen på himlen. En meteorit är däremot ett mer handgripligt fenomen, nämligen en sten, som fallit ned från himlen. De båda fenomenen är naturligt nog nära förknippade. En meteor utlöses av att ett objekt från himlen tränger in i jordens atmosfär."

lotta.nilsson@nsd.se