Rickard Johanssons uppladdning inför SM i jaktkombination som avgörs i Åmål under helgen kunde ha varit bättre. På väg till skjutbanan gick bilen sönder och för att hinna till start tvingades han lämna bilen mitt i skogen för att sedan få skjuts den sista biten .

– Det blev lite hektiskt men jag hann precis men skyttet blev lite hafsigt, säger han.

Han har fem raka SM-guld i den här grenen där man kombinerar 50 meter gris, 80 meter älg och skeet men nu ser det mörkt ut för Johansson att ta ett sjätte raka guld eftersom han ligger trea hela 19 poäng bakom ledaren Christian Andreasson, Glasskogen.

– Någon seger vete tusan om det räcker till men en medalj ska jag kanske kunna ordna, säger han.

Bilen då? Ja, första beskedet var allt annat än positivt eftersom det handlade om ett trasigt partikelfilter och det skulle bli en kostnad på cirka 20 000 kronor. Men det visade sig att konkurrenten Jan-Erik Ingman, Glasskogen, inte bara är en duktig skytt utan också en duktig mekaniker så han tog bilen till sin verkstad och efter en genomgång och en hel del rengöring så slocknade varningslamporna.

– Nu verkar det fungera. Det var enormt snällt av honom. Annars hade jag fått ringa försäkringsbolaget och hyra en bil för att ta mig hem till Norrbotten. Det hade blivit jätteproblem i alla fall eftersom jag hade behövt lämna den kvar eftersom jag måste hem i tre dagar innan jag ska i väg på nästa SM-tävling, säger han.

Under morgonen avgörs det om det blir någon SM-medalj till Rickard Johansson.

Finns möjligheten att hämta in 19 poäng?

– Det är klart att möjligheten finns om jag skjuter riktigt högt och om hans nerver inte håller men jag tror inte det. Jag har svårt att tro att han tappar så mycket, han är så pass duktig att skjuta så jag tror att han kommer att hålla.