Kalixveckan samlar en rad arrangemang som brukar inträffa i sommar-Kalix - och "dammar av" en del sådana som gått i graven.

Midnattssolstrampen är ett sådant arrangemang, som var jättestort under många år i följd.

Kortare variant
Då fanns möjligheten att cykla fem eller 15 mil, nu återuppstår den kortare varianten som går Kalix-Sangis-Björkfors-Kalix.

Artikelbild

| Karl-Göran Lindbäck, Åsa Ulvede och Reine Sundqvist hugger in på butterkakan som kommer att spela en central roll under Kalixdagen.FOTO: Lotta Nilsson

Gruppen Wildliv finns inte heller längre, men den uppstår just i dessa dagar liksom Ronnie Nordqvists omtalade parisare och berlinare.

- Berlinare var ett hamburgerbröd med ketchup, senap och bostongurka emellan, jag vet inte hur många Kalixungdomar som har "gått runt" på dem och "Butter-Annas" butterkaka, säger fritids- och kulturchefen Karl-Göran Lindbäck som personligen minns den sistnämnda som en inte helt ovanlig efterrätt efter skollunchen.

På Kalixdagen, som avslutar Kalixveckan, åker klåddan ut och ersätts av butterkakan som också ska serveras på långbord.

- Barnen är i fokus den dagen, vi ska ha hoppfest längs Köpmannagatan, studsmattor på galleriatorget, hinderbanor, gladiatorspel, helikopterflygningar över Kalix, skattjakt och mycket annat, säger Åsa Ulvede, centrumledare Kalixföretagarna.

Artikelbild

| Karl-Göran Lindbäck, Åsa Ulvede och Reine Sundqvist hugger in på butterkakan som kommer att spela en central roll under Kalixdagen.

Strandängarna
Reine Sundqvist, informationschef vid Kalix kommun, säger att övriga kvällar under Kalixveckan är utformade som temadagar och att det mesta är gratis.

Veckan inleds med försöket att arrangera Norrbottens största bakluckeloppis, fortsätter med kulturella workshops och prova-på-verksamhet, brännbollsturnering och nostalgimatch i fotboll.

Annat på programmet är bland annat konserter med Brolle och Wildliv samt Hemvändarmiddag.

Kalix kommun uppges satsa 115 000 kronor, exklusive arbetsinsatser, på Kalixveckan som är ett samarbete mellan föreningar, företagare och kommunen.