"Jag tänker slåss till sista blodsdroppen"
Hon gillar bilar. Hon gillar fart och fläkt. Men räcker det för att få snurr på Överkalix. Länets tuffaste politiska uppdrag väntar det blivande kommunalrådet Birgitta Persson (S).
Varför ska inte företagare välja att etablera sig i Överkalix, undrar Birgitta Perrson. Vi finns ju i hjärtat av Norrbotten, säger hon.
Foto: Bengt-Åke Persson
Birgitta Persson klargör därmed att hon inte kommer att medverka till någon kommunsammanslagning.
"Byatänkande"
- Det finns definitivt inga vinnare med en sådan lösning. Då är det mycket bättre att utveckla det samarbete som redan pågår med grannkommunerna, till exempel när det gäller skolan.
I samma andetag, och tvärt emot vad många partikamrater anser, förordar Birgitta Persson en region för endast Norrbotten.
- Det skulle vara bra för såväl enskilda kommuner som för hela Norrbotten och inte minst skulle det ta kål på mycket av det byatänkande som finns runt om i länets kommuner. Det skulle skapa samling.
Det är en disig decemberdag när Birgitta Persson tar emot hemma i Kälvudden, en av de där byar som hon inte ger någon större chans. Det är två mil från kommuncentret. Här, inne i skogen och par kilometer från E 10, lever hon i tystheten tillsammans med sin man.
Hästkrafter lockar
- Det är mycket vackert här, inte minst på sommaren, förklarar Birgitta och blickar ut över den halvfrusna sjön.
De stundar Birgitta Persson inte färdas runt på möten, politiska uppdrag eller jobbet på hotellet i Överkalix sköter hon om sina hästar. Lockelsen till hästkrafter har alltid funnits där.
- Jag har alltid hållit på med bilar. Förr skruvade jag ofta i "jänkare" och jag är också utbildad bilmekaniker. Jobbade under flera år på bilfirma i Luleå.
Birgitta Persson kan knappast anklagas för att vara uppgivartypen. Det blixtrar på något sätt som från en "jänkare". Svar som "det blir nog tungt" eller "vi får hanka oss fram efter bästa förmåga" existerar inte. I stället är det möjligheterna som det blivande kommunalrådet hela tiden lyfter fram.
Skev åldersfördelning
- Även om vi just nu är mitt inne i obygden så har Överkalix som kommun mycket stora kvalitéer. Det utbud som idag finns, med till exempel sporthall och ridhus, fanns inte när jag var ung, trots att det då bodde dubbelt så många människor i kommunen.
För så illa är det. 1961, när Birgitta Persson såg dagens ljus, fanns i kommunen nästan 8 400 personer. I dag, 50 år senare, har invånarantalet rasat till mindre än hälften. Och som i många andra inlandskommuner är åldersfördelningen skev. De äldre blir bara fler och fler, samtidigt som ungdomen flyr. Dessutom är barnafödandet extremt lågt. Under fjolåret föddes i genomsnitt bara ett barn varannan vecka i Överkalix, totalt 26, medan antalet avlidna uppgick till 76. Men nu får det vara nog, menar Birgitta Persson.
- Min vision är att vi nu ska vända på detta, i första hand genom att locka nya företag till kommunen. Då tror jag vi om tio år kan var tillbaka till ett invånarantal på 4 500, säger hon med eftertryck.
Som ett mantra upprepar Birgitta Persson att Överkalix står och faller med företagsamheten.
Medlemsomröstning
- Företag som ger jobb, det är helt enkelt ett måste.
Frågan är bara hur Birgitta Persson ska förmå företag att etablera sig i Överkalix, när företrädarna på kommunalrådsposten misslyckats.
- Vi måste tvätta bort de vanföreställningar som finns om Överkalix. I stället måste vi tillsammans visa upp att det här är ett komplett samhälle. Rimligtvis borde företag vara intresserade av att komma till en kommun med stabil, lojal och duktig arbetskraft. Dessutom ligger inte Överkalix illa till geografiskt, faktiskt i hjärtat av Norrbotten.
Söndagen den 6 december tog Birgitta Persson ett stort steg mot att bli nytt kommunalråd i Överkalix. I en medlemsomröstning besegrade hon motkandidaten Anne Olofsson. Men tro inte att vi i det helröda Överkalix har att göra med en helyllesosse. Birgittas pappa hade en grävmaskinsfirma och var i slutet på 60-talet med om att bilda det kommunala partiet "Kommunal samling".
- Det var ett antal arga karlar som med dunder och brak slog sig in i fullmäktige, berättar Birgitta.
Hon fick med andra ord inte med sig socialdemokratin i modersmjölken. Först i början av 1990-talet gick hon med i partiet. Och visst har Birgitta fått sig gliringar om att hon inte är en tvättäkta sosse.
Gynnar hela näringslivet
- Jag handlar lika ofta på Ica som Konsum och det är ingen självklarhet att jag alltid måste köpa mina däck på OK. Jag vill gynna hela näringslivet i kommunen.
Den som fick Birgitta Persson att påbörja den politiska vandringen var tidigare kommunalrådet Roland Lång. I dag tar de politiska uppdragen minst lika mycket tid som jobbet på hotellet. Kommunfullmäktige, barn- och utbildningsnämnden (ordförande), distriktsstyrelsen, dess tunga förtroenderåd och polisstyrelsen är några av uppdragen.
- Och ju mer man håller på desto roligare blir det, summerar Birgitta Persson det politiska mångsyssleriet.
Om drygt ett år tar hon med största säkerhet över som kommunalråd i Överkalix. Endast ett katastrofval för socialdemokraterna kan förändra detta.
- Jag ska faktiskt erkänna att jag under de senaste åren till och från gått och tänkt "jag ska ta mig tusan bli kommunalråd". Och nu är jag där.
FAKTA
➤ Kvinnorna tar för sig allt mer i ett politiskt mansdominerat Norrbotten. I dagsläget styrs fyra kommuner av kvinnliga kommunalråd. Britta Flinkfeldt-Jansson (S) har under den här mandatperioden tagit över efter Bengt-Urban Franssson (S) i Arjeplog. Linda Ylivainio (C) har på samma sätt klivit in som kommunalråd i Övertorneå. Hon tog över efter Arne Honkamaa (S). Anna Hövenmark (V) styr i Jokkmokk och i Luleå finns Yvonne Stålnacke (S) tillsammans med Karl Petersen (S). Och nu knackar alltså Birgitta Persson (S) på dörren för att bli nytt kommunalråd i Överkalix.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!