KIRUNA

Den förra partikamraten och kommunalrådet, Kenneth Stålnacke, gör politisk comeback. Förra valets röstvinnare, Centerpartiet och oppositionsledaren, Gunnar Selberg, utmanar också.

– Jag är inte imponerad, säger Kristina Zakrisson.

Artikelbild

| FÖRSTA DAM. I Kiruna är Kristina Zakrisson (S) första dam i egenskap av kommunalråd. ”Jag väntar tills partiet frågar mig innan jag tar ställning till en fortsättning av min politiska karriär”, säger hon.

Kristina Zakrisson har suttit som kommunalråd i två mandatperioder. Vid årsskiftet väntas hennes partikamrater ha tagit fram interna nomineringar för vem som partiet vill se som kommunalråd efter nästa val.

– Jag har inte fått någon officiell förfrågan ännu och jag vet inte hur jag skulle ställa mig. Jag vill skjuta på det in i det sista. Jag fyller 62 år nästa gång och har jobbat som heltidspolitiker sedan 1994, så på ett sätt känner jag att det är dags att ägna mig åt familjen men på ett annat sätt känner jag ett ansvar för Kiruna, politiskt, säger Kristina Zakrisson.

Förra valet tog Centerpartiet in på Kirunas största parti, Socialdemokraterna. Och det gjorde man rejält. Gunnar Selberg, som är frontfiguren, lyckades gå fram 10 procentenheter. Partiet blev genast en tyngre motspelare i kommunpolitiken.

– Man kan se paralleller till Centerpartiets ökning och Kirunapartiets tapp av röster. I samma takt som Centerpartiet gått framåt så har Kirunapartiet tappat. Båda är missnöjespartier, säger Kristina Zakrisson.

Artikelbild

Kristina Zakrisson anser att nuvarande opposition med Gunnar Selberg i spetsen inte bedriver ansvarsfull politik.

– Det är klart att man ska kritisera. Men om man bygger upp farhågor istället för att jobba konstruktivt och spär på rykten som inte är korrekta, så anser jag att man inte jobbar seriöst, säger Kristina Zakrisson.

Skulle oppositionens politik kunna vara ett skäl för dig att tacka ja att fortsätta som kommunalråd, om du fick frågan?

– Absolut. Så är det. Jag är en politiker som tänker efter och inte lovar saker som jag inte kan stå för till 110 procent. Det anser jag inte att oppositionen gör, säger Zakrisson.

Vad säger du om din tidigare partikamrat och företrädare som kommunalråd, Kenneth Stålnackes comeback, nu för Nya Kirunapartiet?

– För mig känns det märkligt att det är viktigare att man är med i valet än vilka frågor och vilket parti man ställer sig bakom, säger Kristina Zakrisson.

Finns det fog för att vara självkritisk?

– Ja. Det gör det. Att vi inte nått ut med relevant information till kirunaborna är en sådan sak. Vi tycker att vi på olika sätt kommunicerar ut information men uppenbarligen så har vi inte lyckats med det hela vägen, säger hon.

Oppositionen syns och märks i Kiruna. Själv har du en mer tillbakadragen attityd. Är det så klokt?

– Jag jobbar hårt men syns inte så mycket. Jag står inte längst fram på barrikaderna. Jag är inte på sociala medier. Jag är en gammaldags politiker på det sättet. Idag ser man en annan typ av politiker. Jag är inte purung och mitt synsätt är kanske en brist idag.

Tror du att det ligger dig i fatet att du inte finns på sociala medier?

– Ja, det tror jag till viss del. Men jag känner att det kan bli så låg nivå på politiska diskussioner på sociala medier. Falska budskap sprids och man insinuerar en massa, säger Kristina Zakrisson.