Tarfala forskningsstation tar regelbundet prover och analyserar värdena på länsstyrelsens bekostnad för att ta reda på om det finns någon hälsofara. Man har nu fått svar på de vattenprover som togs förra veckan i fjällbäckar vid Kebnekaise och de visar inga spår av föroreningar från flygbränsle.
I ett pressmeddelande från Länsstyrelsen skriver man att när snön på glaciären smälter kommer flygplansbränslet att spädas ut och sedan troligtvis föras bort från glaciärområdet via bäckarna under sensommaren. Halterna förväntas dock inte bli så höga att det kan vara skadligt för djur och människor som dricker vattnet. Om det skulle vara så att vattnet är förorenat finns det ingen risk att man missar det, då det enligt Länsstyrelsen skulle finnas en stark lukt av bränsle i vattnet vilket minimerar riskerna att någon råkar få i sig bränslet.
Prover som Tarfala forskningsstation också har analyserat visar att det finns höga halter av flygbränsle på Rabots glaciär, Bjärlings glaciär och Storglaciären.
– Om du passerar över glaciärerna ska du inte smälta snö för att använda som dricksvatten och du bör undvika direkt hudkontakt med föroreningarna. Vi vill betona att det är ett fåtal alpinister som passerar området varje år, eftersom området är otillgängligt, säger Rebecca Möller, enhetschef Miljöanalys, Länsstyrelsen i pressmeddelandet.
Länsstyrelsen kommer gå ut med mer information.
– Vi informerar samebyar, turistföretag och turister genom ett gemensamt informationsblad som vi skickar ut tillsammans med Statens fastighetsverk, Stockholms universitet/Tarfala forskningsstation och Kiruna kommun, säger Jennifer Sköld, informatör vid Länsstyrelsen.