I takt med att jordens medeltemperatur höjs så krymper världens glaciärer. Sedan 1880 har man från Tarfala forskningsstation utfört mätningar på Sveriges högsta topp Sydtoppen.

– Jag har aldrig sett så mycket nedsmält snö på sydtoppen som den här sommaren, säger Gunhild Ninis Rosqvist, professor i geografi med inriktning på naturgeografi vid Institutionen för naturgeografi samt chef för Tarfala forskningsstation vid Kebnekaise.

1902 var toppen 2 121 meter över havet. De senaste 20 åren har toppen sjunkit med i genomsnitt en meter per år. Den andra juli i år uppmättes den glaciärklädda toppen till 2101 meter över havet. Och i tisdags mättes toppen till 2 097 meter över havet – bara 20 centimeter än "lillebror" Nordtoppen som endast består av berg.

Sommarens rekordvärme verkar nu generera ytterligare ett rekord – i nedsmält snö, menar Rosqvist:

– Det går väldigt fort nu. Resultatet av den varma sommaren kommer bli en rekordförlust av snö och is i fjällen.

Och nu väntas Nordtoppen med sina 2 096,8 meter slutligen gå om Sydtoppen i mätningarna.

– Prognosen är att sydtoppen från den första augusti kommer att vara lägre än Nordtoppen.

Kebnekaise är ett av Sveriges mest besökta turistmål. I en uppskattning som gjordes mellan 2013-2014 uppskattade man att omkring 8 000 personer lyckades bestiga Sydtoppen. Sedan dess har turismen ökat och årets prognos uppskattas till omkring 10 000 bergsbestigare.

Trots den häftiga klimatpåverkan på Kebnekaises sydtopp så råder ingen oro över turismens tillströmning. Marit Sarri, platschef vid turiststationen STF Kebnekaise:

– Med Nordtoppen har Kebnekaise fortfarande Sveriges högsta topp.

Nordtoppen är mer svåråtkomlig och både mer kunskapsmässigt och tekniskt krävande. En guidad tur kostar dessutom mer för att bestiga Sveriges nya högsta topp. Även om kanske färre kommer kunna ta sig till Nordtoppen tror Sarri att många kommer att nöja sig med Sydtoppen.

– Att ta sig över till Nordtoppen kräver en 700 meters kamvandring. Sydtoppen är nog så spektakulär för de flesta.

– Dessutom kommer Sydtoppen troligtvis vara Sveriges högsta topp nio-tio månader om året när den får frysa på efter sommaren.

Men, säger hon:

– Att Sveriges högsta topp smälter har ett starkt symbolvärde, när det sägs vara klimatförändringarna som orsakar det.