Personalen bantas inom äldreomsorgen

Personalen på särskilda boenden i Kiruna kommer att bli färre efter ett beslut i socialnämnden. Till exempel så ska vikarier inte tas in när någon blir sjuk.

Personalen på Kirunas särskilda boenden kommer att bli färre. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ röstade mot beslutet.

Personalen på Kirunas särskilda boenden kommer att bli färre. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ röstade mot beslutet.

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna kommun2020-01-01 16:00

Enligt ett beslut från 2007 ska det finnas 0,8 anställda per boende, men i praktiken finns det 0,97. Det ska nu ändras till 0,85. 
–  Vi höjer det till 0,85 så vi har inte minskat, vi har höjt det. Frågan är att det har blivit någon  typ av smyghöjning på boendena så en del boenden ligger på 1,0 utan att det finns något beslutsunderlag på det, säger Ulla Isaksson (SJVP), ledamot i socialnämnden. 
Hur många personer som får gå är oklart. 
– Ingen kommer att bli sparkad, utan då kanske man inte tar in någon vid naturliga avgångar eller när någon är sjuk, eftersom det redan finns täckning för de procenten. 
Och det är något som verksamheterna kommer att klara av?
– Ja, det hoppas vi eftersom vi egentligen har höjt den från grundbemanningen i början. Man måste ha ett beslut från en nämnd om man ska kunna höja procenten och det har inte förekommit så jag vet inte hur det har kunnat bli så hög täthet. 
Kan det ha blivit så för att det behövs? 
– Det är en svår fråga, det måste man utvärdera och se hur det går. Gamlingen ska inte må dåligt av det. 

Vänsterpartiet röstade emot förslaget. 
– 0,8 har aldrig gått att fullfölja i praktiken, idag ligger personalkvoten på 0,97. Vi hör från olika håll, när man pratar med människor som jobbar inom äldreomsorgen och med anhöriga, att det är för lite personal och att personalen inte räcker till. Personalen går ut på övertid för att det inte finns vikarier, det kan ju inte vara för mycket folk då, säger Sanna Inga Poromaa (V) ledamot i socialnämnden. 

Tanken är att spara 14 miljoner kronor per år med en personalkvot på 0,85.  
–  Det är ganska mycket pengar, det är personal som kostar mycket pengar, men ändå måste man se till att gamlingen mår bra, det är det viktigaste, säger Ulla Isaksson. 
– Vi kan inte sitta och räkna våra äldre som siffror och pengar utan vi måste räkna efter vad det finns för behov, säger Sanna Inga Poromaa. 

Det har inte gjorts någon risk- och konsekvensanalys innan beslutet fattades. 
– Just för att det har ju redan höjts utan att det finns beslut på att det ska vara så stor bemanning som det tydligen är på boendena, man måste gå rätt till väga, säger Ulla Isaksson. 
Sanna Inga Poromaa är rädd för att personalen inte kommer att hinna med sitt arbete. 
– Vi kan inte ens veta vad som kan hända om vi gör det här, säger Sanna Inga Poromaa. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!