På 1990-talet hade Kappahl en stor butik på två plan i Kirunas centrum, men nu kommer de tillbaka med nya erfarenheter och ett nytt självförtroende.
Sju till åtta nya jobb
- Nu kommer vi för att stanna. Den här gången blir det en enplanslösning, vilket är mer lättöverskådligt och rationellt, säger Kappahls Sverigechef Urban Solander.
Om allt går som planerat öppnar den 800 kvadratmeter stora butiken i mars 2010, och Urban Solander räknar med att rekrytera sju eller åtta Kirunabor till personalstyrkan. Han berättar att överenskommelsen med hyresvärden Telerit var en av anledningarna till att man valde stormarknadsområdet före centrum.
- Vi tittade på flera olika alternativ och kom fram till att det här var den bästa lösningen för vår verksamhet. Och våra kunder kan använda Medmera-korten både hos oss och på Coop, säger Urban Solander.
Valet blev en missräkning för Kirunabostäder som har planer att bygga om Kiruna-Gallerian i centrum för 40 miljoner förutsatt att man lyckas kontraktera de rätta hyresgästerna.
Nu måste Kirunabostäder leta vidare och frågan om det går att få ännu en stor klädkedja att etablera sig i Kiruna.
Tomma skyltfönster
- Det behöver kanske inte vara en klädfirma. Vi har fortfarande en del öppna kort och vi kommer att göra något i Gallerian. Vi kan inte ge upp och vi har ett ansvar mot de befintliga hyresgästerna att satsa för att överleva, säger Kirunabostäders vd Tomas Eriksson.
Medan allt fler skyltfönster gapar tomma i centrum råder febril aktivitet vid stormarknadsområdet.
Vid sidan av Kappahl och Ica Kvantum som redan är i gång med byggen finns det plats för ytterligare tre stora etableringar i detaljplanen. Magnus Bäcktorp vid Telerit tror att Kappahls val gör att det blir lättare att få nya butiker till området.
Precis som Peter Fjällborg anser han att etableringen stärker området.
Tungt för centrumhandeln
- När man pratar med de stora kedjorna vill de till ett externt handelsområde. Men vi vågar inte börja bygga förrän vi har kontrakten påskrivna, säger han.
Desto tyngre blir det att hitta hyresgäster till de tomma Domuslokalerna som Telerit också äger.
- Centrumhandeln har det tungt inte minst med tanke på trafiksituationen. Det är ont om parkeringar och besvärligt med godstillförseln.