Första gången som Barnens dag firades i Kiruna var 1942. De första åren var syftet att samla in pengar till de sommarkolonier som den nybildade Barnens dagföreningen drev.
Barnens dag var en landsomfattande rörelse som syftade till att barn i familjer med skral ekonomi skulle få komma ut på landet på sommaren.
Nära skolstarten
I Kiruna tog kommunen så småningom över de flesta sommarkolonierna och idrottsföreningarna tog över driften och intäkterna från Barnens dagfestligheterna.
Helgen vecka 33 har i mannaminne varit tidpunkten då evenemanget har hållits.
Björkmans tivoli med virvelvind, slänggungor och gorillan utanför spöktåget väcker både ljuva och i något fall skräckblandade barndomsminnen för många Kirunabor. Det fanns en tid då ett besök på nöjesfält var ett verkligt festligt tillfälle som kunde väga upp det oundvikliga faktum att skolstarten närmade sig.

I fjol var det Lindströms tivoli som stod för karusellerna, men deras deltagande blev bara ettårigt. I år har de aviserat att de inte kommer till Malmfälten, därmed återstod bara för föreningarna i Barnens dag-organisationen att lägga ned.
- Vi är inte förvånade att de slutar att komma. Intäkterna har sjunkit för varje år och till sist blev det för dålig lönsamhet. I fjol var det riktigt dåligt med folk, säger Lars-Ola Särkimukka.
Provat nya ställen
Annat var det när det begav sig. Då var Barnens dag en stor och pålitlig inkomstkälla för Kiruna AIF, IFK Kiruna och Kiruna SK.
- På senare år har vi försökt på alla sätt att få lönsamhet i det hela. Vi har bytt namn på festen, testat nya arrangemang och provat nya ställen närmare centrum att hålla till på, säger Lars-Ola Särkimukka.
Parkskolans parkering blev sista platsen för Barnens dag i Kiruna. Tidigare festplatser har varit Petsamo, Matojärvi, Lombia och Folkets hus-parkeringen.

Det finns inga formella beslut om hur det blir med framtida firanden, men Lars-Ola Särkimukka tror inte att fenomenet Barnens dag kommer tillbaka i Kiruna.
- Har man en gång lagt ned ska det mycket till för att man ska dra i gång det igen, säger han.