Tävlingen i stadiumcross arran-
gerades av Storumans skoterklubb i söndags kväll. I en kurva fastnade gasen på en skoter. Föraren hoppade av, medan skotern fortsatte framåt mot en uppställd bärgningsskoter. Därefter mot de skadade, bland dem en Älvsbykvinna.
- Det är pappas tjej. De har fått gipsa benet och så har hon fått en kraftig hjärnskakning. Hon hade tur, säger Öhman som själv blev träffad i foten av skotern.
Kritisk till arrangören
Skoterföreningens ordförande, Kalle Henriksson, säger att man varit relativt förskonade från olyckor. Ett benbrott på en förare är det värsta som inträffat.
- Det gick nog i 70-80 knyck. Det var en ren olycka, säger han.
Under tiden som kvinnan togs omhand avbröts tävlingarna.
Kirunabon, som vill vara anonym, är kritisk till arrangören.
- När ambulansen kört iväg byggdes en liten snövall på cirka en halv meter som säkerhetsåtgärd. Sedan fortsatte tävlingen, säger han och berättar att det bara fanns ett plastband runt det hopp som byggts upp.
- Arrangörerna får inte tulla på säkerheten. Men det gjordes, säger mannen som bland annat betonar att inget mastervarv gjordes på grund av tidspress, säger Kirunabon.
Kalle Henriksson, som bara var sekunder ifrån att träffas av den skenande skotern, säger att snöbrist gjorde att man ställde in träningsåket. Men att de erfarna förarna hade tid att studera den korta banan på 200 meter.
Han konstaterar också att sådant här inte får hända, men att det trots allt sker. Förarna är både försäkrade och bär skydd, men inte publiken. I det här fallet anhöriga i depån, där de inte ska vara.
Samtidigt betonar han att det fanns gott om medicinsk back up - fem akutsjukvårdare och 15 brandmän.
Kirunabon låter sig dock inte bevekas:
- Det tullas på förarnas säkerhet. Det handlar om stora maskiner - inga leksaker. I fel händer kan vad som helst hända.
Till kommande tävlingar planerar Storumansklubben att inte ha lika stort upphopp.
- Nästa gång blir det smågupp. Det blir nog hög fart i alla fall, säger Henriksson och tillägger att funderingar finns på att flytta till ett mindre publikdragande område - där det går att göra det säkrare.
Har fått nog
Kirunabon har däremot fått nog.
- Det var första och sista året.
I framtiden blir det mer traditionella tävlingar, säger han och slår fast att det handlade om en solklar arrangörsmiss.
19-årige Öhman anser att det inte var sämre med säkerheten
i Storuman än på andra tillfälliga banor.
- Slumpen avgör. Kanske kunde publiken ha stått lite längre ifrån banan, säger han och betonar att det nog räckt med att man kört åt andra hållet. För då hade farterna blivit längre.