Det planerade skrytbygget av en 44 våningar hög skyskrapa i Luleå centrum har totalt hamnat i skuggan. Bokstavligt talat.
Gruvbolaget LKAB presenterar nämligen nu lösningen på bostadsproblemen i Kiruna och Gällivare.
Efter åratal av hätska diskussioner om hur de båda samhällena ska se ut i framtiden har man på LKAB tröttnat på utdragna beslutsprocesser och istället valt en helt egen linje.
- Om vi ska ha en tillstymmelse till en möjlighet att ha klart ersättningsboendena innan folk ligger och sover i hus som i det närmaste försvunnit ner i marken måste det här ske nu, säger Anders Stoor, direktör för stadsomvandlingen på LKAB.
400 meter höga
Lösningen består av två jättelika skyskrapor på vardera 77 våningar. Den ena ska stå på Mellanområdet i Gällivare och den andra i centrala Kiruna.
Förutom att ge plats åt flera hotell och ett drygt 20-tal butiker kommer också många hundratals Kiruna- och Malmbergsbor att få bosätta sig i de drygt 400 meter höga byggnaderna allt eftersom nuvarande bostäder rivs.
Magnetit och glas
Delar av höghuset i Kiruna kommer också att inrymma flera kommunala förvaltningar, eftersom stadshuset snart ligger inom sprickzonen.
Tanken är att det ska märkas att husen kommer sig av gruvbrytningen, inte minst på utseendet. Fasaden kommer att täckas av magnetit och mörkt glas, vilket leder till att husen blir i det närmaste helt svarta. Något som gör att de inte ska påverkas på samma sätt som andra byggnader av gruvdammet.
Kommunalråden i både Gällivare som Kiruna säger själva att de har bidragit till att jättesatsningen blir av. Kenneth Stålnacke (S) säger att man "krattat manegen" för gruvbolaget.
- Båda våra samhällen har länge symboliserats av att allt viktigt skett under marknivå. Nu stiger vi upp från underjorden och reser oss stolta, redo för en ny tidsålder hundratals meter ovan markytan, säger Kenneth Stålnacke (S).
- Jag har tillsammans med Kenneth Stålnacke och Lars Törnman fattat beslutet att genomföra projektet. Precis som LKAB säger kan vi inte vänta. I alla fall inte om våra medborgare ska bo där man ser solen, säger Tommy Nyström (S).
Den totala investeringen uppgår till närmare 20 miljarder kronor, men LKAB anser sig ha råd, särskilt med tanke på den senaste tidens signaler kring stigande malmpriser.
- Vi har äntligen fått klartecken från näringsministern att använda kommande vinster till att finansiera byggnaderna, säger Anders Stoor på LKAB.
Byggstarten ska enligt LKAB ske "så snart tjälen gått ur backen".