Under tisdagskvällen informerades föräldrar till barn i berörda åldrar. Enligt Gabriella Andersson, gruppchef vid barn- och familjegruppen vid socialtjänsten, var det god uppslutning på mötet.
- Föräldrarna till de anmälda barnen kommer dessutom att kallas särskilt för att se vilka insatser som behöver sättas in för var och en, säger hon.
Det är ett 15-elever vid en högstadieskola i Kiruna som är anmälda. Socialtjänsten har redan fått signaler om att sniffning förekommer på andra skolor.
- Det spelar ingen roll vilken den berörda skolan är. Det här kommer att finnas på alla högstadieskolor. När vuxenvärlden uppmärksammas på det här kommer fler fall att uppdagas, säger Gabriella Andersson.
Hon säger att det är viktigt att vuxna pratar med sina barn och vågar vara närvarande och rent av störande.
- Bensin kan användas till så mycket annat. Sniffning kanske inte det första man tänker på.
Det är länge sedan som så många fall av sniffning har anmälts på en och samma gång. Sniffning av gas från cigarettändare har förekommit, om än i mindre omfattning.
Gabriella Andersson påpekar att sniffning är ett farligt sätt att berusa sig med tanke på att det är svårt att veta hur mycket man får i sig.
Detsamma gäller den senast uppmärksammade sättet att droga sig. Fyra grundskoleelever fick nyligen behandlas på sjukhus för förgiftning av muskotnöt, något som finns i de flesta kryddskåp.
Symptomen bland ungdomarna var att hjärtat slog oregelbundet och att de inte kunde kissa. Det senare skulle kunna vara tecken på njurskador.
- Ett sätt att få i sig muskotnöten är att koka te på det. Men ruset kommer flera timmar efteråt. Föräldrar bör vara uppmärksamma på om barnen gör något som de inte brukar, säger Gabriella Andersson.