Det är ovanligt med helsvenska forskningsprojekt vid rymdbasen utanför Kiruna.

Esrange byggdes som ett sameuropeiskt projekt och fortfarande är det oftast utländska forskare som sänder upp sina experiment med raketer och ballonger.

Tidigare i år har japaner gjort dropptester för att undersöka ljudbangen för nya överljudsplan under utveckling. Amerikaner har skickat experiment med tre stora ballonger, varav en fortfarande är i luften över Atlanten.

Artikelbild

| I slutet av juni ska experimentmodulen lyfta från Esrange utanför Kiruna. Det handlar om det största ballongburna svenska forskningsprojektet.

Dubbla Globen
Det handlar om jätteballonger i Globens dubbla volym som flyger veckovis på 40 kilometers höjd.

Det är en sådan ballong som ska lyfta med det svenska teleskopet. Sändningen sker i slutet av den här månaden och ballongen ska segla med de västliga cirkumpolarvindarna mot den amerikanska kontinenten.

- Det är viktigt att vi får så lång flygtur som möjligt, säger Mark Pearce, professor i astropartikelfysik vid Kungliga tekniska högskolan.

Han är ledare för forskningsprojektet Pogolite som har till syfte att utforska de så kallade neutronstjärnornas hemligheter. Det astronomiska fenomenet upptäcktes redan 1967, men det finns fortfarande mycket kvar att lära sig.

Artikelbild

| Det är många sladdar som ska koppla, Kent Andersson är en av teknikerna.

Neutronstjärnor uppstår ur kollapsade stjärnor och har ofattbart hög gravitation och densitet. Ett föremål som släpptes från en meters höjd skulle ha en sluthastighet på sju miljoner kilometer i timmen.

En tesked av en neutronstjärna skulle väga en miljard ton på jorden.

Rester av stjärna
Det främsta objektet som teleskopet ska studera är den så kallade Krabbnebulosan som är rester av en stjärna som exploderade år 1054 i vår galax och ligger 6 500 ljusår från Jorden.

Den sänder ut en osynlig kosmisk strålning som inte kan studeras med ett vanligt optiskt teleskop.

Teleskopet måste skickas upp till den höga höjden där den kosmiska strålningen inte blockeras av Jordens atmosfär.

Totalt väger experimentmodulen omkring två ton varav själva teleskopet väger omkring 800 kilo.

- Det finns några solpaneler för energiförsörjningen och en del styrutrustning som ska rikta teleskopet rätt, säger Thomas Hedqvist, projektledare vid Esrange .