Luleå Hockeys kultspelare, Torbjörn Lindberg, fick som 15-åring vara med om att vinna TV-pucken med Norrbotten. Han blev också utsedd till turneringens bästa back.

Året var 1985 och sedan dess har TV-pucken spelats 25 gånger - utan att länslaget har fått kliva upp överst på pallen.

Enligt Luleå Hockeys ungdomssportchef och tillika coach för årets upplaga, Stefan "Skuggan" Nilsson, beror det bland annat på ett minskat antal aktiva och en kvalitetssänkning.

- Vi har tappat i kvalité och vi i Luleå är en starkt bidragande orsak till att vi inte har hängt med i utvecklingen. Vi har inte samma driv i verksamheten här i Norrbotten som i många andra distrikt, säger han.

Luleå Hockey såg under den gångna säsongen över sin ungdomsverksamhet och det var just "Skuggan" som fick uppdraget innan han anställdes som ungdomssportchef.

Nu hoppas han att det arbetet ska börja betala av sig - i hela Norrbotten.

- Vi gör ju den här satsningen i Luleå för att dels producera egna duktiga hockeyspelare men vi tror också att det kommer att generera bra verksamheter även i övriga länet.

Vill höja nivån på hockeyn i länet
I veckan är årets TV-puckstomme, truppen ska bantas med sex utespelare och en målvakt, på läger i Luleå. Ett träningsläger som inte hade blivit av om inte Luleå Hockey gick in och sponsrade det.

- Det är ett led i att höja nivån på norrbottnisk hockey och någonstans bjuda tillbaka lite grann.

- Det är också en chans för oss i Luleå att visa att vi har en bra verksamhet här och är det så att någon av de här killarna vill gå ett hockeygymnasium någon annanstans än på hemorten så vill vi hemskt gärna att de söker sig till Luleå.

Årets turnering spelas precis som i fjol i Värmland. Och målet är att gå hela vägen.

- Vi åker ner för att vinna alla matcher, säger "Skuggan".

När NSD i går besökte Coop Arena var det Jonas Rönnqvist och Thomas "Bulan" Berglund som ledde träningen. Något som uppskattades bland spelarna.

- Den var rolig och bra och det är kul att få veta hur a-laget tränar, säger Kiruna IFU:s 14-årige jättetalang Einar Emanuelsson.

Kanske är det ett besök av "Rönken" och "Bulan" som gör att trenden bryts.

Annars får Torbjörn Lindberg och hans dåvarande TV-puckpolare sitta kvar på tronen ytterligare ett tag.