Det statliga ägandet kom upp när Peter Norman och tilltänkte ordförande Marcus Wallenberg träffade pressen i Stockholm under torsdagen.

Peter Norman fick frågan om staten kan komma att ompröva sitt ägande när samhällsomvandlingarna är fullföljda. Han svarade:

- Ja, så kan man sammanfatta situationen.

Artikelbild

| Finansmarknadsminister Peter Norman (M) ansvarar för statens bolag.

Nytt bränsle
Rubriken i Dagens nyheter blev "LKAB kan säljas av staten" och slutsatsen att ministern öppnar för aktieförsäljning i LKAB.

Därmed fick misstankarna om att regeringen trots allt vill privatisera LKAB nytt bränsle.

Inte öppnat dörrar
Finansmarknadsministern fick ägna en del av gårdagen till att förtydliga vad han menade. Och någon fråga krävde måhända ett utförligare svar.

Är samhällsomvandlingarna i Malmfälten enda orsaken till att LKAB ska vara i statlig ägo?
- Nej, orsaken är råvarutillgången i kombination med samhällsomvandlingarna. Vi har slagit fast i valmanifestet att LKAB ska vara kvar i statlig ägo och det gäller för den här mandatperioden. Men det heller finns inga andra planer, tankar eller något som helst arbete med att ändra ägandebilden, säger han till NSD.

Artikelbild

För hur långt fram i tiden gäller den utfästelsen?
- Vi har inte pratat om någon gräns i tid. Men samhällsomvandlingarna kommer enligt bolaget att pågå i 30-100 år och det är omöjligt att ha en åsikt om vad som händer efter det. Jag kommer inte att vara minister då och kanske jag inte ens lever. Det är verkligen inte att öppna dörren för något.

Om inte förr lär du ha märkt i dag vilken sprängkraft frågan har?
- Ja, jag har märkt det. Därför är det högst beklagligt om man gör en annan tolkning av vad som sades. Notera att det bara var en tidning som gjorde det.

Annat budskap
Det var desto fler som läste in ett budskap i artikeln.

- Det här har vi befarat länge, säger Tomas Nilsson ordförande i Gruvfyran i Malmberget till SVT.

Även Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson reagerade när hon fick stycket uppläst för sig.

- Oj då. Så där lät det inte häromkvällen när vi var inbjudna till ett möte med Peter Norman och LKAB-ledningen. Jag förstår om han inte kan garantera att frågan aldrig någonsin kommer att prövas, men det här var ändå ett helt annat budskap.