Laevas och Girjas samebyar protesterar mot gruvplanerna i Rakkuriområdet och Kebnekaise-Sjaunja-områdena.

Aktionsgruppen från Gotland protesterar mot Nordkalks planer att bryta kalk på området Ojnaren.

De visade sig ha mycket gemensamt.

Artikelbild

| Niila Inga i Leavas sameby gör gemensam sak med aktivister från Gotland. Här ska de tillsammans flyga över renskötselområdet där Kiruna iron vill starta brytning.

I går kom gotlänningarna till Kiruna för att från luften se de områden som hotas av gruvbrytningen. Daniel Heilborn tyckte att landskapet norr om Kiruna påminde mycket om hans Gotland.

- Vi har bägge orörd natur som vi måste bevara. Industrin breder ut sig och vi tycker att man ska titta på de befintliga verksamheterna som redan finns i dag och som man kan utveckla, säger Daniel Heilborn.

Kortsiktigt tänkande
Han tycker att industrin tänker
för kortsiktigt. På Gotland pratar man om en 25 år av kalkbrytning trots att det redan finns sådan industri.

- Det finns ett regeringsbeslut från år 1973 om orörd natur på
Gotland. Detta vill politikerna ändra på. Det blir förödande för oss då vår vattenresurs försvinner för all evighet på norra delen av ön.

Tanken är att man ska göra en gemensam manifestation i Stockholm för att visa på en hållbar utveckling. Niila Inga från Laevas sameby var mycket nöjd med diskussionen med gotlänningarna. Han tyckte de strävar åt samma håll.

Ingen militant protestgrupp
- Vi har nu beslutat att organisera oss. Vi vill inte gruvindustrin något illa, men se över det företag som redan finns. Låt etablerade företag utvecklas ännu mer så kan vi både ha kvar vår blomstrande industri och vår orörda miljö.

- Nu ska vår sameby ta ställning om vi ska inleda ett större sam-
arbete. Vi är ingen militant protestgrupp utan vi vill behålla en saklig miljöpåverkan, säger Niila Inga.