Det startade 2008 med att Kristina Bength hittade historien om en kvinna som dömdes för bedrägeri och förfalskningsbrott i hemstaden Falun för över 100 år sedan.

- Hon hade gått under en mängd olika namn och identiteter, så jag gjorde en utställning som hette Skiftningar inuti bilden av ett namn. Det handlade mycket om att hon klädde ut sig till man och tänjde på bilden av hur en kvinna kan vara, berättar Kristina Bength.

Flera hundra fotografier
Det ledde i sin tur in på intresset runt fotografer av fångar och fysionomiska porträtt inom medicin där man trodde att porträtten kunde visa människans karaktär.

Artikelbild

| Kristina Bength är 2012 års Kirunastipendiat. Hon ställer ut sina akvarellmålningar från sinnessjukhus på Stadshuset.FOTO: Maria Unga

Akvarellmålningarna från olika sinnessjukhus är baserade på riktiga fotografier som Kristina Bength hittat
i gamla arkiv.

- Jag har valt fotografier som jag fastnat för bland flera hundra, säger hon.

Kristina Benght pekar på en av de svart-vita målningarna på väggen.

- Den där till exempel är nästan en filmisk bild, personerna är antingen jättemedvetna om att de blir fotade, men det ser också ut som att de inte alls är det.

På några av målningarna finns människor avbildade inne i sinnessjukhuset. Andra visar utsidan av byggnaderna när de är under uppbyggnad eller rivs.

Bilder ur en film
En rad mindre målningar är målade utifrån en mentalskötares filmer från en av anstalterna.

- Jag har fotat en teveskärm så att det blir reflektioner från vår tid. Jag har målat med det för att ta med min blick, lagren av olika medier, säger Kristina Bength.

Hon utsågs till 2012 års Kirunastipendiat i mars i år med motiveringen att hon formulerar en berättelse om en del av vår moderna historia och människans utsatthet.

Utställningen som heter "Det ljus som delats" pågår till och med den 30 november.