Hållbar energi var temat för klimatseminariet, som hölls för sjätte året i rad i samband med Jokkmokks marknad.

Invigningen på måndagskvällen gästades av Sveriges miljöminister Lena Ek, som gjorde om sina resplaner på väg till Arktiska rådets möte i Kiruna, för att kunna deltaga.

På tisdagen föreläste Shora Esmailian, som bland annat skrivit boken Ur askan.

- Hon har ju rest runt en massa och träffat klimatflyktingar. Det var väldigt tänkvärt, att det faktiskt är vårt fel i västvärlden att de lider. Hennes bilder från översvämningar, torka och flodvågor var rent obehagliga.

Gruvan gav diskussion
På tisdagen blev det också diskussion om gruvexpansionen och de hot som den för med sig. Mats Berg från Girjas sameby var en av gästerna. På onsdagen hölls runda bords-samtal där bland andra landshövding Sven-Erik Österberg och Luleås kommunalråd Karl Petersen deltog.

Och i går avslutades konferensen med föreläsning och diskussioner om energieffektivisering, en fråga som ligger Hövenmark och Jokkmokk varmt om hjärtat eftersom man skrivit under Seap, en åtgärdsplan för hållbar energi i kommunerna.

- Allt var mycket lyckat och den här konferensen är en av de saker som jag är riktigt stolt över i Jokkmokk, säger Anna Hövenmark, som var med och grundade Jokkmokk winter conference under sin tid som kommunalråd.