När verksamhetsledaren Åsa Sikku först fick mailet med information om att hon blivit nominerad trodde hon att det var fråga om ett "practical joke".

– Jag började ringa högre chefer, de visste ingenting. Sedan gick jag in på deras hemsida och såg att mitt namn stod där, säger Åsa Sikku.

White guide testar varje år hundratals av Sveriges restauranger och matställen, och listar de bästa. De arrangerar också en gala där de uppmärksammar enastående matupplevelser inom skola och äldreomsorg.

Priset som Gläntan i Kiruna är nominerad till heter "Årets stjärna" och delas ut till en person som försöker höja gästernas upplevelser trots begränsade resurser.

Åsa Sikku har sin gissning om när White guide kan ha besökt Gläntan.

– De anmälde sig som att de kom från en mattidning och ville göra ett studiebesök. Jag berättade min historia för dem, och sedan gick vi och satte oss med våra brukare och så bjöd jag på blodplättar, säger hon.

Gläntan får, som de flesta andra äldreboenden, mat levererat från storkök. Men när de har möjlighet – när till exempel anhöriga har levererat renkött eller fisk – avbokar de leveranserna.

– Och så kokar vi vår egen blodpalt och steker vår egen suovas, säger Åsa Sikku.

Hon berättar att hon brinner för det samiska och för att minoriteter ska få det bra på ålders höst.

– Språk och mat betyder jättemycket för de äldre. Att få höra ditt eget språk och att få den mat du är van vid är en trygghet.