Päivi Stålnacke bor i bostadsområdet Lombolo. På grund av sjukdom har hon inget körkort och hon kan därmed inte längre ta bilen dit hon ska utan är beroende av bussen. Men hon är starkt kritisk till lokaltrafiken i samhället och säger sig ha fått avboka både tandläkarbesök och läkarbesök på grund av överfulla bussar.
– Jag är beroende av bussen. Men den vet man inte om man kommer med för när man står på hållplatsen så kanske man inte kommer med för att bussen överfull, säger hon.
Hennes hållplats ligger inte långt från hennes hem. Här passerar flera busslinjer och det har varit lätt för henne att hoppa på bussarna som trafikerar hållplatsen. Sedan i höstas har hon dock fått problem.
– När Raketskolan har stängt och skolbarnen är utspridda över hela centrum så är det inte säkert att man kommer med. Jag har fått avboka tider för att jag inte kan ta bussen och litar inte på att jag kommer med. Kiruna kommun ska inte bestämma när jag vill åka buss, säger Päivi Stålnacke.
Nya Raketskolan med drygt 700 elever tvingades stänga under vårterminen i fjol eftersom skador upptäcks i omfattande utsträckning i skolbyggnaden. Eleverna och 150 personal från skolan som ligger i Lombolo där Päivi Stålnacke bor, har slussats ut till andra skolor och byggnader i Kiruna centrum. Samtidigt har mycket hänt i nya centrum. Fler företag, kontor och bostäder fylls på i rask takt.
– Vi har ju fått en koncentration hitåt (nya centrum) och har fler elever som kommer till Kunskapsstaden. Raketskolans tömning gick hastigt. Eleverna är utslussade mot andra skolor i de gamla delarna som gör att vi får väldigt hög koncentration vissa tider till skillnad från tidigare då resandet har varit fördelat, säger Kiruna kommuns planchef Timo Saarensilta, som tidigare jobbat som trafikplanerare.
Gruvan påverkar även busslinjeplaneringen för lokaltrafiken. Det handlar om vägar som stängs eller läggs om, bostadsområden som försvinner helt eller delvis. Ytterligare en sten på börda i en redan svårplanerad tillvaro i ett samhälle som ständigt byggs om och förändras.
– Vi måste successivt förändra mot det framtida linjenätet. Det beror ju dels på att vi har infrastruktur som stänger i avvecklingsområdet. Så röda linjen exempelvis kommer behöva dras om och all trafik på Hjalmar Lundbohmsvägen upphör redan i år.
Har ni utökat antalet linjer eller antalet bussar som rullar?
– Ja, det vi gjorde först var att vi bryta ut en linje för att den skulle gå lite mer direkt mellan centrumen så att inte alla bussar ska behöva gå till Lombolo backe. Men vi har också utökat vissa turer med fler bussar, säger Saarensilta.
Lombolo Backe är dagens knutpunkt för busslinjerna. Där stannar bussarna och man kan byta buss och linje. Men den börjar ha fyllt sin funktion menar Timo Saarensilta som pekar ut Stadshustorget som en ny knutpunkt.
– Vi måste successivt förändra mot det framtida linjenätet. Nu får man inte ut samma effekt som förut vid Lombolo backe och tanken framåt är att ha en knutpunkt här i centrum.
Idag är Malmvägen som går genom nya centrum begränsad i trafikflöde när bussarna stannar vid hållplatser. Då bildas, vid vissa tider, långa köer av bilar bakom bussarna. Men det ska avhjälpas med en ombyggnation där kommunparkeringen ligger idag.
Nuvarande avtal med Falck Omnibuss går ut i juni 2026 och man jobbar för fullt med att sammanställa anbudsunderlaget inför nästa avtalsperiod. Man har andra önskemål idag än 2015 då nu gällande kontrakt skrevs. På önskelistan finns också tätare turer framöver och en åretrunttrafik vilket innebär förbindelser även på helgerna.
Päivi Stålnacke som är beroende av bussåkandet vittnar om att många tvingas stå, och det kan vara trångt på bussarna.
– Man kan få stå upp och trängas vissa gånger. Tänk om bussen måste tvärstanna. Jag ser olycksrisken i det här, säger Päivi Stålnacke.
– Det beror ju på det att det är många som ska till samma ställen eller längs samma linje samtidigt. Det är stor koncentration under vissa tider och andra tider går bussarna tomma på grund av skolstrukturen idag. Vi vill ha en jämnare fördelning så att du inte har det här att en linje går från bostadsområdet till skola. Den kör jättefull en tur och sen går den bara tom. Det är tillåtet att stå i bussarna, säger Timo Saarensilta.
Det kommer att ta ytterligare några år innan kollektivtrafikssituationen är på plats, tror Timo Saarensilta.
– Det kommer ju vara successiva förändringar. Att komma i mål med ett framtida linjenät som funkar med nuvarande deformationsprognos skulle kunna vara tänkbart någon gång 2028 kanske. Så det är något år bort helt enkelt. Kirunaborna får ha överseende med det. Vi jobbar på de här frågorna väldigt aktivt och utifrån de förutsättningar som finns. Det är bara att beklaga att det då kommer fortsätta så tills vi börjar få dit mer infrastruktur. Man behöver ha tålamod, säger Saarensilta.