400 Kirunabor tågade till strejkens minne
De var förvisso inte lika många som i strejktågen 1969-70 och marschrutten var kraftigt förkortad.Men omkring 400 Kirunabor i gårdagens fackeltåg visade att minnet lever och kampviljan finns kvar.
Fackeltåget startade vid Folkets hus i Kiruna och hade sin slutpunkt ett par hundra meter bort. Manifestationen till 40-årsminnet av gruvstrejken fortsatte i välkänd strejkmiljö, stadshushallen. FOTO: HANS STERNLUND
Foto: Hans Sternlund
Det inleddes som sig bör i Svappavaara i tisdags och i går var det Gruvtolvan i Kiruna som i samarbete med Giron sámi teáhter och Riksteatern höll i arrangemanget.
Chefernas bonusar
Kvällen inleddes med ett fackeltåg från Folkets hus till Stadshuset, vilket var en betydligt kortare rutt än den 13 december 1969. Den gången satte dock polisen stopp för de 3 000 demonstranternas önskemål om att få passera disponent Göranssons villa.
Även i går gick det högst städat till. Sedan facklorna ställts ned satte sig deltagarna tillrätta i välkänd strejkmiljö i stadshushallen där fick de bland annat se en uppläsning av föreställningen Viskleken av America Vera-Zavala.
TV-profilen Annika Hagström var konferencier och intervjuade bland andra Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö som påminde om att gruvarbetarens kampvilja fortfarande kan göra sig gällande.
För två år sedan var samma hall fullsatt och då gällde det arbetarnas lönerna och chefernas bonusar.
- Om arbetsgivaren testar gruvarbetarens sammanhållning, då får de ett svar, sa han.
Högkvarter på Ferrum
Annika Hagström fortsatte med att intervjua sin make Anders Ehnmark. De två blev ett par under gruvstrejken när de var utsända av tidningen Expressen.
Under sju veckor stannade de i Malmfälten och bodde på hotell Ferrum där de hade upprättat sitt högkvarter.
- Vi gjorde sex till åtta sidor med referat från strejkmöten. Det kan vara svårt att förstå med tanke på hur tidningen ser ut i dag, säger Annika Hagström.
För henne själv blev strejken något av en ögonöppnare för hur samhället såg ut 1969. Där och då föddes hennes politiska medvetenhet.
- Jag fick en ny bild av hur motsättningarna i samhället såg ut. Man trodde ju att allt var så bra och välordnat i Sverige. Det mönstret har varit användbart i 40 år, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!