Ändrad prognos - mer tid för stadsflytten

LKAB har uppdaterat prognosen för markdeformationerna - igen. Den här gången är det inte lika bråttom att utrymma centrum.

UTVECKLING. Anders Lindberg och Stefan Hämäläinen på LKAB presenterade LKAB:s nya prognos. "Det här ger oss mer tid för genomförande av utveckling före avveckling", säger Stefan Hämäläinen.

UTVECKLING. Anders Lindberg och Stefan Hämäläinen på LKAB presenterade LKAB:s nya prognos. "Det här ger oss mer tid för genomförande av utveckling före avveckling", säger Stefan Hämäläinen.

Foto: Aron Engman

Kiruna2014-12-17 11:58

Förra gången LKAB ändrade prognosen var 2012. Då närmade sig sprickbildningen från gruvan snabbare än vad man tidigare hade räknat med.

Nu säger prognosen det motsatta, markrörelserna hinner inte så långt som beräknat de närmaste åren.

– Vi gör mätningar fyra gånger per år och nu har vi gjort en samlad bedömning av resultaten. Vi kan konstatera att deformationerna in mot staden går långsammare än vad vi tidigare har bedömt. Det har har att göra med att vi har hittat mer malm nere på djupet som tar längre tid att bryta ut, säger Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandlingen, LKAB.

LKAB har 367 mätplintar runt om i Kiruna som registrerar markrörelser. Nu har LKAB bedömt att de har tillräckligt med information för att känna sig säkra på att det går långsammare än beräknat.

– Det viktigaste för oss och Kiruna kommun, det är att vi får mer tid att jobba med utvecklingdelarna innan vi släcker ner avvecklingsdelarna. Ligger avveckling och utveckling för nära varandra, eller i värsta fall avveckling före utveckling, då blir det ingen bra situation. Det här skapar mycket bättre möjligheter för oss att jobba gemensamt med det här, säger Stefan Hämäläinen och fortsätter:

– Man får mer tid på sig att bygga och vi får mer tid på oss att hantera de som bor inne i Kiruna idag, alla är vinnare.

Hur påverkar det här centrum?

– De som finns i centrum, de som bor där och näringsidkare, de kommer att ha större möjlighet idag att faktiskt se att någonting är på väg att hända i nya Kiruna, att man får målbilden att det är dit man vill flytta och att den möjligheten blir mycket bättre.

Den nya prognosen påverkar inte stadshuset, men för till exempel Snusdosan och Spottkoppen innebär prognosen fem års skillnad.

– Enligt deformationsprognosen har vi mer tid, men det är i diskussionen med kommunen vi kommer överens om när området ska tömmas, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.

Han hoppas att den nya prognosen ska skapa en trygghet hos Kirunaborna.

– Vi har fått några år extra som gör att vi kan förbättra planeringen ännu mer.

Hur pålitlig är den här prognosen?

- Man kan se på den ungefär som en väderprognos. Alltså, ju närmare i tid det är, desto säkrare prognos. Det blir större osäkerhet ju längre fram i tiden man försöker titta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om