"Viktigt att tillvÀxten sker ansvarsfullt"

En Äteröppnad Viscariagruva skulle generera hundratals arbetstillfÀllen. Om planerna blir verklighet kommer Copperstone Resources arbeta för att kompetensen ska bo i Kiruna. "Vi ska försöka undvika fly-in fly-out", sÀger vd:n Anna Tyni.

"TillvÀxt förknippas ofta enbart med monetÀr tillvÀxt, men ser man pÄ begreppet bredare sÄ blir det mer intressant. SÀrskilt i vÄrt fall. Vi vill skapa mervÀrde för aktieÀgarna, men ocksÄ för Kiruna som stad och för de som jobbar för oss nu och i framtiden", sÀger Anna Tyni, vd och koncernchef för Copperstone Resources.

"TillvÀxt förknippas ofta enbart med monetÀr tillvÀxt, men ser man pÄ begreppet bredare sÄ blir det mer intressant. SÀrskilt i vÄrt fall. Vi vill skapa mervÀrde för aktieÀgarna, men ocksÄ för Kiruna som stad och för de som jobbar för oss nu och i framtiden", sÀger Anna Tyni, vd och koncernchef för Copperstone Resources.

Foto: Privat

Kiruna2022-11-30 09:59

Det svenska, blivande gruvbolaget Copperstone Resources, med sÀte i Kiruna, har lÀmnat in en ansökan om miljötillstÄnd för gruvverksamhet.

– Om allt gĂ„r enligt planerna och vi fĂ„r en kungörelse sĂ„ Ă€r förhoppningen ett miljötillstĂ„nd till sommaren. DĂ„ kan vi börja grĂ€va i backen och bygga ett anrikningsverk för produktion av kopparkoncentrat som berĂ€knas stĂ„ fĂ€rdigt 2025. Vi hoppas att det gĂ„r i lĂ„s sĂ„ vi fĂ„r ett till gruvbolag i Kiruna, sĂ€ger Anna Tyni, vd och koncernchef för Copperstone Resources.

Hur mÄnga arbetstillfÀllen kan gruvan generera?

– Vi kommer behöva 250 anstĂ€llda i direkt produktion och fler kringliggande jobb tillkommer. Vi ska strĂ€va efter att anstĂ€lla mĂ€nniskor som ska bo i Kiruna och försöka undvika fly-in fly-out. Om folk bor hĂ€r skattar de i kommunen, vilket Ă€r viktigt.

Planen Àr att Äterstarta den gamla Viscariagruvan som ligger norr om LKAB. Fyndigheten köptes 2019.

– TillvĂ€xt förknippas ofta enbart med monetĂ€r tillvĂ€xt, men ser man pĂ„ begreppet bredare sĂ„ blir det mer intressant. SĂ€rskilt i vĂ„rt fall. Vi vill skapa mervĂ€rde för aktieĂ€garna, men ocksĂ„ för Kiruna som stad och för de som jobbar för oss nu och i framtiden. För en gruvverksamhet Ă€r det extra viktigt att tillvĂ€xten sker ansvarsfullt och att den inte sker pĂ„ bekostnad av en framtida miljöskuld.

Hur ser det arbetet ut?

– Vi har tagit höjd för miljöaspekten i vĂ„r ansökan. Vi bygger en pilotanlĂ€ggning för vattenrening redan innan vi har ett miljötillstĂ„nd. Vattnet som rinner ut frĂ„n den gamla gruvan innehĂ„ller för höga halter av koppar, zink och uran. Om vi fĂ„r starta gruvan kommer vattenkvaliteten till vattendragen bli bĂ€ttre Ă€n vad den Ă€r i dag pĂ„ platsen, sĂ€ger hon och berĂ€ttar mer om företagets planer för gruvan.

– Vi kommer inte skapa pallar i berget utan upplag som ser ut som kringliggande berg, sĂ„ att naturen, vĂ€xtriket och djuren ska kunna Ă„terhĂ€mta sig snabbare. Fordon tippar grĂ„berget och slĂ€tar ut kanter. Sedan tĂ€cker vi med morĂ€n och sĂ„r vĂ€xtlighet ovanpĂ„. Redan under produktionstiden försöker vi pĂ„ det sĂ€ttet Ă„terstĂ€lla delar av naturen.

Hur ser du pÄ de utbildningar som finns?

– Det hade varit hĂ€ftigt om vi hade kunnat fĂ„ universitetshubbar hĂ€r. Vi har universitetsutbildningar inom rymd, men ingenting inom gruvteknik, sĂ€ger hon och tillĂ€gger att kompetensbehovet kanske kommer se annorlunda ut i framtiden.

– Det Ă€r viktigt att fokusera mer pĂ„ digitaliseringen. Jag tror att vi inte bara kommer locka den grupp som finns sedan tidigare utan ocksĂ„ till exempel mĂ€nniskor med intresse för gaming och e-sport. De kommer kunna anvĂ€nda sig av sina erfarenheter i kontrollrum och liknande.

Hur ser du pÄ det som sker i Norrbotten?

– Det Ă€r fantastiskt och en stor möjlighet som vi ska ta vara pĂ„. Det handlar sĂ„ klart inte bara om Viscariagruvan utan ocksĂ„ om LKAB:s resa mot fossilfri tillverkning av jĂ€rnsvamp, H2 Green steels planer pĂ„ fossilfritt stĂ„lverk och Esrange som bygger upp plattformar för satellit- och raketuppskjutning i Kiruna. Som region Ă€r vi ocksĂ„ en stor exportör av el. Vi stĂ„r Ă€ntligen inför chansen att bli ett viktigt nav för svensk teknologi, kunnande och mĂ„nga spĂ€nnande arbetstillfĂ€llen.

Hur ska man underlÀtta för ett vÀxande Norrbotten?

– Genom att sĂ€tta fart pĂ„ bostadsbyggandet och se till att skapa samhĂ€llen som Ă€r attraktiva att bo, leva och arbeta i. För det krĂ€vs fungerande vĂ„rd, skola och omsorg och inte minst ett attraktivt och levande friluftsliv och kultursamhĂ€lle. För att fĂ„ till detta behöver vi hjĂ€lp att nĂ„ ut i hela landet och vi mĂ„ste bli bĂ€ttre pĂ„ att gemensamt marknadsföra livet i norr. Det finns sĂ„ mycket mer Ă€n snö och kyla. Vi mĂ„ste ocksĂ„ göra det ekonomiskt fördelaktigt att stanna lĂ€nge, exempelvis med flyttbidrag som bygger pĂ„ att man stannar i minst fem Ă„r.

Vilka Àr de största utmaningarna?

– Att bostadsbygget inte kommer igĂ„ng tillrĂ€ckligt fort. Ingen vinner pĂ„ en struktur som bygger pĂ„ fly-in fly-out. För basindustrier som vĂ„r och andra, tidigare nĂ€mnda projekt som krĂ€ver miljötillstĂ„nd Ă€r det ocksĂ„ viktigt att ansökningsprocesserna blir snabbare och effektivare. VĂ„r process har löpt pĂ„ bra hittills, men det finns andra exempel dĂ€r tillstĂ„ndsfrĂ„gor processats för lĂ€nge vilket pĂ„ sikt kan leda till att Sverige riskerar att missa möjligheter att ta en kunskapsmĂ€ssigt ledande position i en klimatsmartare vĂ€rld.

Var Àr ni om tio Är?

– För vĂ„r del hoppas jag pĂ„ att Copperstone Ă€r en av Europas ledande och den mest ansvarsfulla producenten av koppar - en metall som Ă€r helt avgörande i omstĂ€llningen till ett elektrifierat samhĂ€lle. Jag hoppas ocksĂ„ att Kiruna och andra stĂ€der i Norrbotten vĂ€nt utvecklingen med utflyttning av unga talanger och Ă€r en attraktiv region att leva och jobba i, sĂ€ger Anna Tyni.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!