Polisens omorganisation innebär bland annat att länskommunikationscentralen i Luleå ska flyttas till Umeå. Enligt uppgifter till NSD ska det ske under våren 2016.
Rickard Svedjesten, ordförande i Fjällräddarnas riksorganisation, är kritisk till centraliseringen – och menar att den kommer att kosta liv.
LÄS MER: Fjällräddarna: "Vi ser en stor fara"
Anders Bergwall är en av Kirunas elva alpina fjällräddare och har många års erfarenhet av uppdraget. Han har varit med på den tiden då de jobbade direkt mot Kirunas polisdistrikt.
– Vi hade en rak kommunikation och de kände oss personligen. Sedan slogs vi ihop med Gällivare/Jokkmokk, det var helt okej men vi märkte en viss försämring på personkontakten mellan fjällräddning och polis. Sedan blev det en central i Luleå och då märkte vi en större försämring, säger Anders Bergwall.
På vilket sätt blev det en försämring?
– De förstod inte vår verksamhet. Det var folk som beslutade om fjällräddningsinsatser som inte vet vad det handlar om. Det mest förekommande var att man skickade en ambulanshelikopter på en uppenbar fjällräddningsinsats. Man förstår inte att helikoptern inte kan landa i den terrängen, säger han.
Han menar att det är "upp och ner" hur det funkar, och beroende på vem som sitter som vakthavande polisbefäl.
– För oss fjällräddare är det viktigt att känna ett bra stöd från lkc när man är ute på uppdrag, och det känner man ändå.
Men Anders Bergwall befarar ytterligare försämringar. Vilken platskunskap om Norrbottensfjällen har till exempel någon som sitter i Umeå?
– Ju längre bort man är desto svårare är det att känna dem ute på fältet. Vakthavande måste ha fullt förtroende för den som är insatsledare på plats. Det går väldigt mycket lättare om man känner platserna och människorna.
Samtidigt ser Bergwall en möjlighet i den nya centraliseringen.
– Är man tillräckligt långt bort kan man så lite om något att man låter andra fatta besluten och lyssnar på inputs från insatsledaren på plats. Det behöver inte bli sämre, säger han.
Peter Borg, tf nationell samordnare för fjällräddningen på polismyndigheten, säger att han förstår oron.
– Men vi som jobbar med det här ska försöka göra det så bra som möjligt. Vi måste förhålla oss till de problem som det kan innebära och det måste vi åtgärda på olika sätt, via utbildning och information, säger han.