Beskedet från regeringen: Ingen tidsplan

Det finns ingen tidsplan på när besked kring om ett eventuellt utfärdande av planföreläggande gentemot Kiruna kommun kan komma. Förhoppningen är fortfarande en lösning mellan parterna.

"Hemställan har precis kommit in till regeringen, och den kommer nu att beredas inom Regeringskansliet " säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund

"Hemställan har precis kommit in till regeringen, och den kommer nu att beredas inom Regeringskansliet " säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund

Foto: Anders Wiklund/Montage

Kiruna2020-05-12 11:25

Under måndagen gav LKAB beskedet att de ansöker om ett planföreläggande till regeringen mot kommunen. 

I ett pressmeddelande säger bolagets vd Jan Moström att "Vi har genom kommunens agerande hamnat i en extrem situation där vi snabbt kan tvingas halvera produktionen och varsla 500 medarbetare. Den här situationen måste lösas och den måste lösas snabbt, säger Jan Moström, vd för LKAB."

Utkastet till ansökan, som nu har skickats in formellt, skickades in till SGU, Sveriges geologiska undersökning, av LKAB. Myndigheten skickade i sin tur in en skrivelse till regeringen där de menar att ett planföreläggande kan vara aktuellt. 

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund svarar i ett mejl att regeringen i nuläget, enligt Plan och bygglagen, under vissa omständigheter kan besluta om ett planföreläggande. 

– Till exempel ifall ett riksintresse inte tillgodoses, besluta om ett planföreläggande. Ett planföreläggande är ett skarpt verktyg som tar bort kommunens självbestämmande över mark och vattenanvändningen, skriver Bolund. 

Bolund menar att regeringen fortsatt hoppas att parterna själva ska kunna komma fram till en gemensam lösning. 

– Hemställan har precis kommit in till regeringen, och den kommer nu att beredas inom Regeringskansliet på samma sätt som vi normalt bereder förvaltningsärenden, skriver Per Bolund och ger inget besked om när ett beslut i frågan kan tas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!