Det fylls ständigt på med gråberg i gropen alldeles bredvid nuvarande kontorshus för att förlänga livstiden för byggnaden, som kallas FK eller LK-skrapan. Där jobbar idag 400 personer.
– Vi övervakar den jätte-jättenoggrant så vi verkligen ser över att det är säkert att jobba där. Vi fyller på med gråberg för att kunna vara kvar medan vi bygger här. Utmaningen är att vår underhållskostnad är väldigt hög, säger Magnus Backe, LKAB:s områdeschef för Kiruna.
Alla som jobbar i FK-huset i dag ska kunna flytta in i det nya kontorshuset när det är klart om tre år. Någon mellanlösning ska inte behövas.
LKAB:s vd Jan Moström hinner vara med om byggstarten och en del av bygget innan han blir pensionär.
– Det är trevligt. Samtidigt är FK på något sätt Kirunagruvan. Jag minns första gången jag var här, på åttiotalet. Då var Luossajärvi stor och jag kommer ihåg den här fondbyggnaden, som man senare lärde sig var en kopia av FN-huset. Det är lite vemodigt att den försvinner men det är en del av gruvans liv och jag är övertygad om att den nya blir en ikonisk byggnad den också med tiden.
I sitt tal under invigningen av byggstarten sa Jan Moström att kanske någon gång långt fram i framtiden behöver också den här nya byggnaden försvinna för gruvans skull.
Blir det så tror du?
– Det tror jag väl egentligen inte, det kanske är mer för att säga att det är det som är charmen med gruvor, de måste hela tiden förändras. På något sätt är det definitionen, du kan aldrig komma tillbaka till gruvan dagen efter och den ser likadan ut som den var dagen före. Det är å ena sidan vemodigt, å andra sidan ger det energi att bygga nytt.
Kirunabornas vardag är i stor förändring, hur tänker ni kring det?
– Det är väl det som är den stora förutsättningen och det som är bra är att Kirunaborna alltid bott nära gruvan och förstår att om gruvan ska fortsätta utvecklas så måste man göra det här och då måste man göra det så bra det bara går. För alternativet är att påbörja en nedläggning av gruvan, säger Jan Moström.
Det nya kontorshuset kommer byggas bakom Pekinghuset och Landströmska huset, de gamla kulturbyggnaderna som flyttats till nya centrum. Det har de tagit hänsyn till, berättar projektledaren Marie Gustafsson, LKAB. Kontorshuset ska byggas i trä och målas blått, och med en del av fasaden vid ena ingången i tegel.
– Det känns så roligt att få börja bygga nu, att äntligen få bygga den här visionen. Jag tror det kommer tillföra mycket till de enskilda arbetarna med det nya arbetssättet i det här kontoret och jag tror att det kommer ge mycket till Kiruna som stad.
Finns det någon utmaning?
– Utmaningen är alltid att ta hand om det som är oförutsett. Det händer alltid något som man missat att planera eller förbisett.
Kontoret ska byggas modernt med aktivitetsbaserade arbetsplatser. Man ska kunna välja arbetsplats beroende på vad som passar just då.
– Det är så klart ett nytt arbetssätt och vi har tränat i två år för att se hur det fungerar. Vi är fullt övertygade om att det kommer passa oss bra, säger Magnus Backe.
Sandra Lindgren är projektledare på miljötillståndsavdelningen på LKAB och en av medarbetarna som valt att följa med och titta på byggstarten.
– Det är superroligt och spännande att få se var vi ska vara i framtiden. Jag tror det kommer bli bra.
Kollegan Erika Andersdotter Persson är enig.
– Det är roligt och jättespännande att det blir ett nytt FK här i nya centrum.
Det blir funktionsarbetsplatser, hur känns det?
– Det blir säkert bra. Det ska anpassas efter antalet människor. Det är klart att det blir en omställningsperiod men det kommer bli jättebra tror jag.
Åter till vd:n som kikar runt på tomten där det nu börjar byggas.
Förändringarna sker i snabb takt nu, i både nya och gamla centrum.
Kirunaborna väntar på nya deformationsprognosen för gamla centrum, kan du säga när den kommer?
– Vi jobbar ständigt med den och vi är någonstans mitt i slutet av det jobbet. Så fort vi känner oss trygga med den så kommer vi att presentera den. Det kommer bli förändringar men låt oss återkomma till det.
Ni har tidigare sagt slutet av 2025?
– Jag skulle säga att det är en tidsangivelse som är ganska bra, under 2025. Vi är mitt uppe i ett verifieringsarbete. Det är som med allt som har med stadsomvandling och många människor att göra, vi vill vara väldigt säkra på vad vi kommer med.