– Jag tror att man pratar om mässan sinsemellan och på så vis sprider sig ryktet att det är en bra mässa, säger Carina Kreku, en av arrangörerna. Bokmässan och festivalen är ett samarrangemang mellan Kiruna bokhandel och stadsbiblioteket. I år är det premiär för ett nytt koncept, nämligen miniseminarier. Nio författare som släppt en bok i närtid får möjlighet att prata mer om den.
Under förra året kom ungefär 700 besökare, arrangörerna hoppas förstås på rekord i år.
– Ja, vi hoppas att man vill hit trots vädret, säger Mari Norberg, arrangör.
Folkets hus myllrar av författare och besökare. Intresset för de lokala författarna är stort. Stina Fjällborg har skrivit en bok som handlar om en häxa och hund som byter liv. Hon har gjort text och illustrationer till boken.
– Texten gick ganska fort att skriva, några timmar bara, men bilderna har tagit längre tid, berättar hon.
Från början var det mest en rolig idé och var inte tänkt att bli en bok men projektet utmynnade i en bok och skrivandet har gett mersmak.
– Ja, jag tror att det kommer bli mer böcker, säger Stina Fjällborg.
Inte heller Lars Alm arbetar till vardags med skrivande men när han pensionerades i april 2015 beslöt han sig för att arbeta på heltid med "Berättelsen om Johan". På två år har han skrivit tre böcker. Trilogin handlar om en pojke som bär på tunga minnen från barndomen, precis som Lars Alm själv. Historien utspelar sig i Kiruna och följer Johan från liten pojke tills han är vuxen.
– Jag vill berätta att man kan vända en trasslig situation med lite hjälp. Allt är inte arv och miljö, säger Lars Alm.
– Bläcket har flutit som blod men det har varit helande, säger han.
Bokfestivalen drar igång den 17 oktober och pågår fram till den 19 oktober. I år besöker Mikael Niemi, Katarina Wennstam, Göran Greider, Mari Jungstedt, Moa Herngren och Theodor Kallifatides festivalen.