Det nya kvinnoyrket
Lokförare är många pojkars drömyrke.Men det är tjejerna som är mest lämpade för jobbet.I dagarna tar tio nya förare från Kiruna sin examen och sju av dem är kvinnor.
Här är några av de nya lokförarna som ska börja köra åt Green cargo i Kiruna. Från vänster: Johanna Rova, Katarina Sandberg, Malin Strand, Mikael Gustafsson, Elin Stöckel, Rikard Fjällborg. Överst i bild: Susanne Olla.FOTO: Hans Sternlund
Foto: Hans Sternlund
Några kommer att jobba på järnvägssträckan som nyligen utsågs till Sveriges vackraste, den mellan Kiruna och Narvik.
Några har redan börjat jobba, andra har examineringen kvar.
Det är som i en vanlig körskola, bortsett från att uppkörningen tar tre veckor att genomföra och innebär avslutningen på en intensiv ettårig utbildning.
Lokföraryrket är populärt. Det var 160 sökande till de tio platserna i Green cargos utbildning där kandidaterna blir anställda från första utbildningsdagen.
De sökande får genomgå allehanda lämplighetstester i bland annat logiskt tänkande, simultankapacitet, koncentrationsförmåga och stresstålighet.
Och sju av tio som klarade sig bäst var alltså kvinnor.
Bollar i luften
Johan Låftman, regionchef vid Green cargo, kan bara spekulera i orsakerna.
En möjlig sådan kan vi sortera bort på en gång.
- Kvotering sysslar vi inte med. Alla har klarat uttagningarna på sina egna meriter och vi ser att de kvinnor som redan jobbar hos oss klarar jobbet bra, säger han.
- Men kanske är det så att kvinnor generellt är bättre på att ha flera bollar i luften, är noggrannare och har en större förmåga att tänka några steg i förväg, fortsätter Johan Låftman.
Generationsväxling
Det har varit en omfattande generationsväxling bland lokförarna i Kiruna. Många äldre gick när det var övertalighet för en tid sedan. Därefter har behovet ökat igen och extra utbildnings-
insatser har satts in.
För ett år sedan blev också tio nya lokförare klara, varav fyra var kvinnor. Numer utgör kvinnorna en fjärdedel av de närmare 50 lokförarna i Kiruna, vilket är den högsta i andelen i landet.
Nu väntar ett ensamt arbete med oregelbundna arbetstider och jobb varannan helg för de tio nya lokförarna. Fortfarande kan det också vara tungt och slitsamt.
Ensam i mörkret
- Det är mycket som kan hända när man kör tåg. Man kan få skador på loket, vagnshjulen eller växlarna och då står man där i mörkret, säger Ann-Kristin Hast som har jobbat ett år.
Fördelarna med jobbet, då?
- Det kan vara ganska skönt att jobba ensam. Man har tid att fundera och det är ingen som hänger över axeln och kollar vad man gör, säger Ann-Kristin Hast.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!