Efter dödsfallet – så ändras fjällorienteringstävlingen BAMM

Förra årets tragiska dödsfall under fjällmarathontävlingarna BAMM i Kirunafjällen skakade många. Tävlingsledningen har tittat på andra tävlingar runt om i Europa och gjort en rad förändringar för säkrare tävlingar. Men än så länge har loppet något färre anmälda deltagare.

Arkiv. Vid starten av BAMM i Riksgränsen. 
Foto: Merja Bergwall

Arkiv. Vid starten av BAMM i Riksgränsen. Foto: Merja Bergwall

Foto:

Kiruna2025-03-24 00:01

Nyheten i korthet

  • Efter förra årets tragiska dödsfall under fjällmarathontävlingen BAMM i Kirunafjällen, har tävlingsledningen infört en rad förändringar för att öka säkerheten.
  • Förändringarna inkluderar införandet av reptider, obligatorisk GPS-utrustning för deltagarna och en utökad utrustningslista med bland annat nödfiltar och extra handskar.
  • Trots förändringarna har tävlingen hittills färre anmälda deltagare än vid samma tidpunkt tidigare år, men tävlingsledningen har bara fått positiv feedback på de nya säkerhetsåtgärderna.

Det var under förra årets tävlingar som fjällöparen Johan Lingbro från Boden dog efter ett fall i brant terräng i området kring norska gränsen och Riksgränsen. Efter dödsfallet var det oklart om det skulle bli fler tävlingar. Men tävlingsledningen beslutade i höstas att tävlingen, som är en av världens äldsta fjällorienteringstävlingar, ska fortsätta.

– Vi tog tid på oss att gå igenom vad det var som hände, varför det hände och ställde oss frågan om vi hade kunnat göra något annorlunda. Vi åkte och besökte andra tävlingar i Europa, för att se hur de jobbar, säger tävlingsledaren Per Jonsson Öhlin.

undefined
Organisationen har gjort utvärderingar och förändringar, berättar tävlingsledaren Per Jonsson Öhlin.

En rad förändringar har gjorts, bland annat inför man reptider, som i Vasaloppet.

– Vi har tidigare år sett att ibland har folk varit ute på fjället under väldigt lång tid och det är en riskfaktor. Folk blir kalla och trötta och kan ta dåliga beslut. Vi kommer att ha reptider och stänga efter en viss tid. Vi ska inte ha folk ute på fjället sent på kvällen.

De deltagande lagen kommer få med sig en gps-puck i ryggsäcken.

– Vi kommer införa ett gps-system, som används på många tävlingar. Det för att kunna följa och se var lagen är någonstans, en stor säkerhetsförbättring. Vi har utökat utrustningslistan, man måste även ha bivacksäck och kunna klara sig i nöd längre.

Deltagarna ska också ha med nödfiltar, extra handskar, mobiltelefoner, powerbank och laddkabel.

– Vi rör oss i obanad fjällmiljö så risker kan omöjligt helt byggas bort. Det tror jag alla är medvetna om. Men vi tror att de här åtgärderna kommer göra tävlingen säkrare.

undefined
Arkivbild från 2015. Nattläger under tävlingarna.

Än så länge har man färre antal anmälda lag än vad man haft vid samma tidpunkt tidigare år.

– Det är lite färre anmälda, men det ser man också generellt i branschen, att folk anmäler sig senare.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Vi har haft mycket samtal och vi har tagit oss tiden att prata med folk. Hittills har vi inte fått någon negativ feedback, utan folk är nöjda med förändringarna.

Tävlingen BAMM, Björkliden Arctic Mountain Marathon, har över 30 år på nacken. Det nya namnet, BAMM supported by OMM, kommer med en ny sponsor.

– Det samarbetet var tilltänkt redan innan förra årets tävling. De klev in och vi har haft enorm stöttning av dem. Original Mountain Marathon som de heter står bakom den stora tävlingen i England, som är mycket större än BAMM. Vi kan lära mycket av dem, och de kan lära av oss, säger Per Jonsson Öhlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!