Det var under natten mot måndagen skalvet inträffade. Magnituden har uppmäts till 3,3 på den lokala skalan och 4,9 på richterskalan. Under tisdagen fortsatte ett tiotal personer att besikta gruvan.
– Vi har identifierat stora bergutfall vid infarter och liknande, så vi vet att vi har ett stort arbete framför oss med att reparera allt detta, säger Fredrik Björkenwall.
– Vi har besiktat vissa produktionsområden och där har vissa infarter blockerats, åtminstone delvis, av bergutfall.
Epicentrum för den seismiska händelsen inträffade på nivå 1108 meter, det är där som LKAB räknar med att det mesta bergutfallet har skett. Besiktningen som pågår har ännu inte nått fram till epicentrum för skalvet.
– Vi börjar längre ifrån detta och arbetar oss successivt in mot den här platsen där den seismiska händelsen inträffade. Berget måste lugna ner sig innan vi kan beträda de områdena, det är svårt att säga när, säger Fredrik Björkenwall.
Normalt registreras cirka 200 händelser per timme i Kirunagruvan och under tisdagen registrerades ungefär 500 händelser i timmen.
– Det är en fördubbling, men igår hade vi ungefär 30 000 händelser på bara ett dygn, så berget har lugnat ner sig avsevärt. Det har gått ner till acceptabla nivåer att beträda gruvan, annars hade vi inte skickat ner någon.
LKAB har investerat miljardbelopp på bergförstärkningar de senaste tolv åren. Förstärkningen består av bultar, sprutbetong och nät.
– Efter de besiktningar som vi har gjort nu så kan vi se att bergförstärkningen har stått pall i stora drag, men bergutfall har vi och det är helt ofrånkomligt i sådana här stora seismiska händelser. Det här liknar ju ingenting som vi någonsin har upplevt förut.
Vad kunde ha hänt om skalvet hade kommit under dagtid?
– Det hade varit långt allvarligare, det är vad man kan säga.
LKAB har ett avancerat system för att mäta seismiska händelser.
– Problemet i det här fallet var att vi inte hade några förvarningar om det, vi har haft en lugn period och plötsligt kom den här större seismiska händelsen.
Normalt arbetar cirka 300 personer samtidigt under jord. När produktionen kan komma igång i gruvan igen är oklart.
– Det är inte bestämt ännu, men förhoppningen är att vi inom kort, kanske redan idag, kommer igång i mindre skala. När vi väl kommer igång så kommer vi trappa upp produktionen.
Efter jätteskalvet: "Stora bergutfall vid infarter"
Jätteskalvet i Kirunagruvan har lett till stora bergutfall. "Vi har ett stort arbete framför oss med att reparera allt", säger Fredrik Björkenwall, tillförordnad presschef på LKAB.
Besiktningar efter jätteskalvet visar att berget har rasat på flera ställen nere i gruvan och bland annat blockerar infarter till några produktionsområden. Arkivbild.
Foto: Maria Unga
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!