Nygamla metoder införs på skolan – elever har varnats

Tre högstadieelever vid Högalidskolan i Kiruna har fått skriftliga varningar och vidare hot om avstängning efter att skolan nu skärpt kraven på nolltolerans. "Ordningsreglerna har alltid funnits men nu måste vi sätta ner foten", säger skolans två rektorer.

Rektor Eva Lönnelid Pilhage och biträdande rektor Carina Olsson kan redan nu se att en skärpning har givit effekt.

Rektor Eva Lönnelid Pilhage och biträdande rektor Carina Olsson kan redan nu se att en skärpning har givit effekt.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2023-10-26 07:00

Ordning, reda och arbetsro i skolan krävs för att höja elevernas resultat och mål. Det menar Eva Lönnelid Pilhage, rektor och Carina Olsson bitr rektor för åk 7-9 på Högalidskolan. De är nya i sina befattningar på Högalidskolan och har nu "dammat av" ordningsreglerna som ska tillämpas fullt ut. 

– Ordningsregler har alltid funnits på skolan men vi har förtydligat dem. Varje klasslärare har gått igenom dem vid skolstarten och de har tagits upp på föräldramöten. Jag och Carina har gått runt och besökt varje klass och pratat om ordningsreglerna, om vilka behov som finns men också varför vi nu ska se till att vi efterlever dem bättre, säger Eva Lönnelid Pilhage. 

Eva Lönnelid Pilhage är utbildad lärare och rektor. Hon är tillbaka i Kiruna efter att ha lämnat jobbet som skolchef i kommunen för ett par år sedan. Carina Olsson är själv gammal elev på Högalidskolan men lämnade Kiruna för Umeå och återvände till höstterminens start. Hon har med sig 30 år i pedagogyrket. 

– Det är extra roligt att få kavla upp ärmarna igen och få kliva in här. Vi kommer med "nya ögon" båda två. Vi vill att "skola ska vara skola" helt enkelt. Det är grunden för trygghet och arbetsro och är kopplat till måluppfyllelsen som vi har i Kiruna kommun, säger Carina Olsson. 

Förhållningssättet som man nu inför är en del av det förändringsarbete som några skolor och förskolor i Kiruna har inlett i samarbete med Skolverket. 

– "Samverkan för bästa skola" är ett treårigt projekt som startade i januari. Orsaken till att man erbjöds att delta var låg måluppfyllelse, lågt betygsresultat hos eleverna, säger Eva Lönnelid Pilhage. 

För att implementera ordningsreglerna krävs att man ser över alla delar. Det gäller situationer som uppstår i klassrum, men även vilket språkbruk som används. Mobiltelefoner är inte längre tillåtna att användas under lektionstid. 

– Ska vi höja måluppfyllelsen och få studiero måste vi börja i klassrummet. Det ska finnas trygghet, trivsel, engagemang och nyfikenhet på skolan överlag. Det är många bitar vi jobbar på men det här är grunden för att komma vidare, säger Lönnelid Pilhage. 

Köper elever, föräldrar, lärare och annan personal den här nyordningen med skärpta ordningsregler?

– Vi tycker att gensvaret har varit jättebra. Vi har 350 elever ungefär på högstadiet och 340 av eleverna är som "tända ljus". Man gör misstag ibland och får tillsägelser. Då rättar sig de flesta efter det, säger Lönnelid Pilhage.  

– De flesta eleverna accepterade ordningsreglerna direkt och det finns konsekvenser om man inte följer dem. Jättemycket handlar om likabehandling och värdegrundsfrågor som vi jobbar med. Språkbruk och hur man tilltalar varandra, säger Carina Olsson.

För ett par veckor sedan delades de första skriftliga varningarna ut. Tre elever uppträdde hotfullt och respektlöst mot en lärare. Då gjordes en anmälan till Arbetsmiljöverket. 

– Efter händelsen hade vi möten med vårdnadshavarna. De förstod allvaret. Men det är inte säkert att eleverna själva förstår allvaret förrän nästa steg, då det handlar om avstängning. Man måste ta igen studietiden och det blir på kvällstid eller lov. Ännu har vi inte stängt av någon men det kommer förmodligen att ske efter upprepade disciplinärenden. Då kan det handla om mellan 1 till 5 dagar, säger Eva Lönnelid Pilhage. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!