Stol efter stol sveper tom förbi killen som sköter liften i Riksgränsen. Det är tisdag, halvklart, och nästan öde i liftsystemet. Inga köer, inga väntetider.
I sittliften upp kommer vinden hårt mot ansiktet och dånar i hjälmen. Men ett ljud tränger sig hela tiden fram - smattrandet från rotorblad.
En vit helikopter flyger i en låg båge över sjön Vassijaure och landar bredvid hotellet. Så fort den tagit mark lyfter en gulsvart, som väntat på sin tur.
Så där fortsätter det, med jämna mellanrum, under dagen.
Exklusiv högfjällsåkning
Bergsguiden Dick Johansson, 59, går fram till fönstret i restaurangen och kisar mot himlen.
- Det blir ingen flygning i dag. Man ser inte ens Lapporten, säger han.
Bakom honom sitter en grupp engelsmän och äter frukost med sin guide. Hit, till Abisko Mountain Lodge, kommer många utländska gäster, mest européer, som har minst tre saker gemensamma:
1. De gillar skidåkning.
2. De gillar att åka på exotiska platser, gärna i ett oexploaterat område.
3. De har inga problem med att betala dyrt för det.
En veckas heliskiing med helpension kostar cirka 60 000 kronor per person på Abisko Mountain Lodge, som ägs av Mina Johansson Dahl och Dick Johansson.
- Det finns skäl till att de kommer hit, säger Dick Johansson.
De skälen är inte bara att de trivs på den lilla fjällanläggningen. Det viktigaste är tillgången till exklusiv högfjällsåkning, och där är Sverige unikt.
Helikopter - oslagbart
Fjällturismen i Norrbotten är inte längre dagsturer med apelsin, liggunderlag och längdskidor. Besökare vill längre in i fjällvärlden, högre och snabbare - samtidigt som det ska vara lagom krävande.
Där är helikoptern oslagbar.
- Olle Xerxes startar. Vi går upp mot Lapporten, säger Johan Nordlund, pilot på Kallaxflyg, i sin radio.
Stolarna vibrerar i hans röda Eurocopter 130 B4 när den lättar från helikopterplatsen i Abisko. Nosen pekar rakt mot fjället Nissunvagge.
- Jag har flugit ungefär 40 timmar heliski i år. Det är ganska normalt, kanske något bättre, säger Johan Nordlund, som flugit skidåkare i området de fyra senaste vårvintrarna.
Han styr helikoptern rakt genom Lapporten, och svänger höger för att leta en solbelyst nedfart.
- Fint flygväder i dag. Har ni sett vad mycket älg det är där nere?
Säsongen för heliski startar i början av mars och slutar ungefär i mitten av maj. Sedan några år har antalet företag som ska flyga turister under den perioden ökat.
Nu finns fem stycken i området. De lockar inte bara rika européer, utan även vanliga skidmänniskor från Norrbotten.
Och det mest attraktiva området är de alpina högfjällen runt Kebnekaise.
Fjällen för alla
För det är där man hittar det tydligaste svaret på frågan om varför rika, utländska turister åker till Abisko: i Sverige är helikopterskidåkningen fri.
I Frankrike är den förbjuden. I Schweiz och Italien är den mycket strängt reglerad.
Men här kan man landa på Kebnekaises topp när som helst.
Det där innebär, menar Dick Johansson, att branschen måste vara ansvarstagande för att undvika en opinion mot näringen.
- Jag skulle själv bli provocerad om jag gick Kungsleden, kom till Allejaur och såg fem helikoptrar som flaxade runt hela dagen, säger han.
Några sätt att visa hänsyn är att inte landa på toppar dit någon är på väg till fots, inte tränga ihop flera maskiner på samma ställe. Eller att undvika Kebnes topp medan fjällstationen är öppen.
Dick Johanssons grundsyn är att fjällen ska vara för alla: samer med renar, turåkare på skidor, skoteråkare, helikoptrar och vandrare. Det borde gå att undvika konflikter. Men Dick Johansson är orolig för helikopterskidåkningens framtid.
- Jag hoppas jag har fel. Men ibland tror jag att vi lever på lånad tid, säger han.
"High Chaparral"
Det är på sätt och vis sant. Redan 2008 redovisade Naturvårdsverket de första planerna på att göra nationalpark runt Kebnekaise.
65 000 hektar statliga fjäll mellan Nikkaluokta och Tjäktjavagge ska fredas, och det sätter stopp för fri helikopterflygning och skoteråkning i området.
Det skulle även få konsekvenser för jägare, fiskare, som är de stora helikopteråkarna.
Det finns flera som tycker det vore bra.
- Nu är det lite High Chaparral där. Det gynnar inte någon i längden, säger riksdagsledamoten Jonas Eriksson (MP) från Örebro.
I höstas lade han en motion om att inrätta Kebnekaise nationalpark i enlighet med Naturvårdsverkets förslag. Motion MJ 401 argumenterade för att bevara glaciärer, högalpin fauna och djurliv i området.
Jonas Eriksson tycker även att det är viktigt att skydda området mot gruvbolagens prospektering, men motionen avslogs i riksdagen 11 april.
- Det var med motivet att Naturvårdsverket ska påbörja en dialog om förutsättningarna för reservat det här året, säger Jonas Eriksson.
Han vill inte se något totalförbud för helikoptrar och skotrar i fjällen runt Kebne - men en mycket tydligare reglering av vilka som får flyga, och var de får göra det.
Om arbetet med nationalparken startar i år kommer det sannolikt att ta mellan tre och sex år innan den blir verklighet, enligt tjänstemän på Naturvårdsverket.
Park av amerikanskt snitt
Två vita ripor flyger förbi Dick Johansson under hans två kilometer långa åk nerför en bäckravin på fjället Goalkášcohhka.
Stålkanterna skrapar ibland mot pansarhård skare, men i mitten av fåran ligger mjuk snö. Vid ravinens slut står den röda helikoptern. Där sitter Johan Nordlund, piloten, och solar.
- Det här är nästan perfekt för gästerna. De ser sina spår, men det är ingen lavinrisk, säger Dick Johansson.
Han är inte glad över Naturvårdsverkets nationalparksplan.
- Den skulle innebära att man tar bort ungefär 70 procent av det område som jag flyger på. Det går inte. Då blir trycket dessutom mycket högre på sådana här platser, utanför parken.
Dick Johansson tycker att fjällen runt Kebnekaise ska vara tillgängliga för allmänheten. Inte som Sarek "där knappt någon är".
- Jag har inget emot nationalparker, men då vill jag se en av amerikanskt snitt.
Med det menar han en nationalpark med parkvakter och auktoriserade turistföretagare som kan ta in gäster på hundspann, skotrar eller i helikoptrar.
En infrastruktur med bra leder, kanske fyrhjulingsväg mellan Nikkaluokta och Kebnekaise.
I riset bredvid helikoptern knorrar några ripor. Fjälltopparna speglar sig i Dick Johanssons skidglasögon då han pekar ut över området och försöker förklara tjusningen med helikopterskidåkningen.
- Du ser själv. Om du tittar här... Man ser nästan hur jorden kurvar sig vid horisonten. Är man bergtagen så är det här det ultimata.